Kongsberg-saken: - Det var ikke aggresjon, det var panikk

Hovedfornærmede forklarer at han ikke forstod at tiltalte var politi. 

Ankesaken i Kongsberg-saken i Borgarting lagmannsrett. Fra venstre: Kevin Simensen, Kristian Teigen og bistandsadvokat Sidra Sahir Bhatti.
Publisert Sist oppdatert

I går startet ankesaken i den såkalte Kongsberg-saken, der en politimann er tiltalt for å ha utøvd vold mot to menn på en bensinstasjon i Kongsberg, natt til 30. oktober 2022. Politimannen ble i fjor frikjent på alle punkter i tingretten. Han slapp også å betale erstatning til de fornærmede.

De fornærmede anket erstatningskravet, og Riksadvokaten anket frifinnelsen. 

I dag forklarte hovedfornærmede Kevin Winness Simensen seg for retten. 

Han forteller at kvelden startet med at han og noen venner feiret bursdagen til en kamerat, og at de utpå kvelden dro på et utested i Kongsberg. 

- Jeg gikk ut for å ta meg en røyk. Da jeg skulle inn igjen stopper dørvakta meg i døra, og sier at jeg må stille meg i kø igjen. Jeg skjønte ikke hvorfor, for jeg hadde inngangsbånd, og det ble litt diskusjon om det først. Så gikk jeg inn i køen igjen. Da jeg kom fram ville han fortsatt ikke slippe meg inn igjen. Jeg spurte om det var fordi jeg hadde drukket for mye, men jeg opplevde ikke at jeg fikk noe ordentlig svar på det, og det virket som at han bare ikke ville ha meg inn. Når jeg ikke får noen særlig grunn, diskuterte jeg litt om det, sier Simensen. 

I retten i går fortalte den tiltalte politimannen at vekteren i etterkant av dette, oppsøkte politiet på Esso, og fortalte at han ble drapstruet av Simensen, og at Simensen hadde dratt en finger over stupen. I retten i dag sier Simensen at dette ikke stemmer. 

- Skjønte ikke at han var politi

Han forteller at han og vennene går ned til Esso, siden de skal plukkes opp der for å bli kjørt hjem. 

- Vi begynner å gå ned mot Esso. Jeg skjønte at det var noe dørvakta hadde reagert på, og så ble jeg pekt ut av dørvakta, så jeg skjønte at han mente jeg hadde truet han eller noe sånt. Men det hadde jeg ikke gjort. Når han sier at jeg har gjort noe jeg ikke har gjort, føler jeg at jeg ikke blir hørt, og at det er feil, sier Simensen. 

Han forteller at han derfor oppsøkte politiet for å oppklare situasjonen. 

- Jeg har oppmerksomheten min i den dialogen. Så merker jeg at det kommer en person opp på siden min, og tar tak i meg. Jeg skvetter og kobler ikke helt det som skjer. Det går fort og jeg blir slengt ned i bakken. Jeg kan ikke huske å ha fått noe pålegg, eller at han ga seg til kjenne, sier han. 

Simensen sier at han ikke forstår at det er en politimann som tar tak i ham. Han mener også at han ikke brukte stor kraft da han dro til seg armen, slik den tiltalte forklarte. Den tiltalte politimannen beskrev også Simensen som aggressiv. Simensen forklarer at dette ikke stemmer, og at han heller var frustrert, fordi han oppfattet at dørvakten sa noe som ikke stemte. 

- Da jeg blir kastet ned, følte jeg ikke at det var en foranledning til det. Det ble en sjokkreaksjon, og jeg tenkte bare på å beskytte meg, sier han. 

Under rettsforhandlingene tirsdag viste den tiltalte politimannen til videoen av hendelsen, og det han mener er et slag fra Simensen mot ham, og at dette slaget kommer før han selv begynte å slå Simensen. 

I dag forteller Simensen at han ikke hadde til hensikt å slå, og at dette ikke var en fight-respons, men en flight-respons. Han forteller at han forsøkte å dytte vekk det han oppfattet som vold uten foranledning. 

Forvirring

Simensen forklarer at han husker detaljer ganske dårlig. 

- Jeg husker ikke alle slagene mot hodet. Det må ha gjort noe med hukommelsen. Jeg husker mer fra vi var på gresset etterpå. Jeg vet at det skjedde så brått, og det eskalerte så brutalt. Jeg følte ikke at noen ga seg til kjenne. Det var ikke aggresjon, det var panikk, sier Simensen, og legger til at han bare forsøkte å beskytte seg. 

Fornærmede og advokatene, sammen med aktor, før retten er satt på tirsdag.

Han forteller også om forvirring i situasjonen, og at armen hans plutselig blir bendt bakover, og at han tenker at han må komme seg ut av dette grepet for at skulderen ikke skal bli knekt. 

- Jeg følte at hvis jeg bare lå stille, ville det eskalere mer. Det var det inntrykket jeg hadde, sier Simensen. 

Han legger til at han ikke hadde til hensikt å angripe noen, men å beskytte seg selv. 

- Hva gjorde du for å minske potensialet for skade?, spør dommeren. 

- Jeg tenkte at jeg ikke måtte bli slått av tuppen på batongen, for der er det mest kraft og moment. Jeg kunne flyttet meg bakover, men da står du i fare for å bli truffet av tuppen. Jo lenger inn, jo mindre kraft er det på slaget. Det henger sammen med panikken og det overlevelsesinstinktet. Jeg måtte prøve å passe på at jeg ikke ble skadet, sier han. 

- Var frustrert

Aktor Marit Oliver Storeng spør om han kan huske om det var en verbal eller fysisk diskusjon med vekteren, da han ikke fikk lov til å komme inn igjen på utestedet. 

- Jeg kan bare huske at det var noe verbalt der. Jeg husker ikke så mye av det. Jeg husker at han stoppet meg, sier Simensen. 

- Var du i kontakt med politiet der oppe?, spør aktor. 

- Jeg kan ikke huske det, sier han. 

 - På Esso sier du at du forstod at det var et eller annet vekteren reagerte på. Du gikk dit for å prøve å oppklare situasjonen. Tiltalte sier han tok kontakt med deg for å roe deg ned, og prate med deg. Opplevde du at tiltalte prøvde å roe deg ned? 

- Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig å få tid til det. Jeg var frustrert, og derfor ville jeg oppklare situasjonen. Jeg kan ikke huske at jeg var aggressiv. Jeg var frustrert. Du har vært på byen, og så er det en vekter som sier noe som ikke stemmer. Det virker på den frustrasjonen. Jeg kan ikke skjønne at politimannen hadde rukket å gjøre så mye på den tiden, sier Simensen. 

- Du forklarte at det gikk så fort at du ikke helt skjønte at det var politiet. Når skjønte du at det var en politimann?, spør aktor. 

Simensen har ikke et klart svar på dette. 

- Var det noen som ba deg om å ligge i ro? 

- Jeg kan huske at det ble sagt ute på gresset, men før det kan jeg ikke huske at det ble sagt, sier han. 

Batong og kniv

Aktor nevner at det kom en batong til syne under basketaket, som ikke er politiets, og at det ble funnet en karambit-kniv i jakken til Simensen etter at han ble tatt med inn i arrest. 

- Hadde du med deg det?, spør aktor Marit Oliver Storeng. 

- Jeg kan ikke huske at jeg hadde med meg det i det hele tatt. Det er sidelommer på jakka, med glidlås, og det er der de tok ut kniven. Jeg har sikkert tatt på meg jakka, og ikke tenkt noe mer på det, sier Simensen. 

- Tenkte du på at du hadde de gjenstandene under hendelsen? 

- Jeg tror jeg tenkte på det på vei ned til Esso, men da skulle vi hjem, sier han. 

- Du kom på at du hadde det?, spør aktor.  

- Jeg kom på at jeg hadde batongen. Det er litt vanskelig å si når jeg hadde den, men jeg husker at jeg var letta over at vi skulle hjem, og at jeg kunne legge den fra meg, sier Simensen. 

Relasjon til politiet

Forsvarer for den tiltalte politimannen, John Christian Elden, trekker i sin utspørring fram et politiavhør om hendelsen. Her fortalte Simensen om tre tidligere pågripelser, hvor han ble pågrepet av 8, 12 og 16 politifolk. Han fortalte i avhøret at han mister respekten for politiet når han ble behandlet slik. 

Elden refererer til at Simensen blir spurt om han har møtt de aktuelle politimennene før. Simensen svarte at det ikke spilte noen rolle, de har på uniform og er en enhet. 

Elden spør hvordan holdningen hans er til politiet.  

- Der og da er holdningen sånn, etter å ha blitt pågrepet av dem, sier Simensen. 

På spørsmål om hvorfor han reagerer med å trekke armen tilbake, når den tiltalte politimannen tar kontaktgrep på ham, svarer Simensen at det er fordi han står og fokuserer på dialog. 

- Jeg føler ikke at jeg gjorde det så kraftig. Det var mer en reaksjon, sier han. 

- Hadde det med din relasjon til politiet å gjøre?, spør Elden. 

- Nei, ikke akkurat der og da, for det er en reaksjon, sier Simensen. 

Batong og kniv

 Elden stilte også spørsmål om batongen som ble funnet på bakken under basketaket, og kniven som ble funnet i jakken til Simensen. 

 - Visste du at du hadde våpen med deg på byen, både batong og kniv?, spør Elden. 

- Jeg kan ikke si at jeg husker det. Ikke kniven i alle fall. Batongen skjønte jeg at var der da vi skulle hjem. Jeg husker at jeg var letta over at vi skulle komme oss hjem, sier Simensen. 

Elden viser igjen til politiavhøret etter hendelsen, og at Simensen i avhøret sa at han ikke visste noe om kniven. 

- Hvorfor svarte du dette om batongen og kniven? 

- Det var ganske kort tid etterpå, så etter mange knyttneveslag mot hodet og batong mot hodet kan det ha påvirket hukommelsen, sier Simensen. 

- For et minutt siden sa du at du var klar over at det var din kniv, sier Elden, og Simensen svarer at han ikke skjønner at dette er relevant, siden tiltalte ikke visste at han hadde en kniv. 

Elden viser til at kniven ble funnet i lomma, utenfor sliren. 

- Hvor lenge har du gått med den sånn?, spør Elden. 

Simensen svarer at det er han ikke sikker på. 

Elden stiller også spørsmål om batongen faller ut av jakkeermet til Simensen, eller om han tar den ut. Han viser til videoen, og spør om han synes det ser ut som at den faller ut, eller at han tar den ut. 

- Jeg synes det ser ut som at den faller ut av ermet, sier Simensen. 

- Har den vært utslått i ermet ditt? 

- Det er en teleskopbatong. Den slår ut seg selv. 

- Har du en lomme i ermet ditt? 

- Den ligger ikke i en lomme. Den ligger i et erme, sier Simensen. 

- Når den kommer ut er den utslått. Hvordan kan det skje? 

- Det er vel at jeg blir kastet rundt, og så sklir den ut bare ut av ermet, sier han. 

- Hvorfor væpner du deg før du går på byen?, spør Elden. 

- Det var ikke min hensikt å væpne meg før jeg går på byen, sier Simensen. 

- Skjønner du at politiet har en beredskap på at folk kan være bevæpnet på byen? 

- Forsåvidt, svarer Simensen. 

Ankesak

Politibetjenten er tiltalt for brudd på Straffelovens § 272, jf. § 271, for å ha øvet vold mot en annen person, og brudd på Straffelovens § 172, jf. § 171 for å ha utøvd offentlig myndighet og grovt uaktsomt brutt sin tjenesteplikt. 

Det er satt av fire dager til ankesaken, som finner sted i Borgarting lagmannsrett i Oslo. Politimannen kjenner seg ikke skyldig i noen av postene. 

LES OGSÅ: Her er dommen som frikjente politimannen

Powered by Labrador CMS