Politihelikopteret ved Russergrensa i Finnmark i fjor høst.

Hætta: Vil ha politihelikopteret tilbake til Finnmark

Politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark mener politihelikopteret bør være stasjonert i Kirkenes slik situasjonen er nå.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Barents Observer.

– Jeg mener vi trenger å ha politihelikopteret stasjonert her i Kirkenes i den fasen vi nå befinner oss i. Det er ofte 25 minusgrader ute, og fortsatt mørkt store deler av natta. Da er det viktig å klare å finne mennesker i terrenget raskt, for å redde liv, sier Hætta til nettavisen.

Overfor Politiforum utdyper politimesteren at dette ikke bare handler om været.

– Det er viktig å understreke at sivil beredskap er viktig nå og i uoverskuelig framtid. Dette er ikke bare knyttet til håndtering av kulde og mørke, men også den sikkerhetspolitiske situasjonen, sier Hætta.

Løp over Pasvikelva

Uttalelsen til Barents Observer kommer i etterkant av nyheten om at en tidligere avdelingsleder i den russiske, private leiesoldatgruppa Wagner-gruppen hoppet av til Norge fredag forrige uke.

Mannen løp ifølge Barents Observer over Pasvikelva med russiske grensesoldater hakk i hæl, og skudd skal ha blitt avfyrt.

– Mannen ble pågrepet av en grensepatrulje fra Forsvaret og politiet. Mannen har søkt om asyl i Norge, sa stabssjef Tarjei Sirma-Tellefsen i en pressemelding.

Mannen har senere blitt identifisert som Andrei Medvedev, og er sendt til Oslo for å kunne la seg avhøre av Kripos.

Kripos etablerte i fjor vår en arbeidsgruppe som skal identifisere personer som har vært vitne til eller selv vært offer for krigsforbrytelser i Ukraina, noe Medvedev sier seg villig til å snakke om.

– Jeg har grunn til å tro at Kripos vil være interessert i informasjon han har om kamphandlinger i Ukraina og krigsforbrytelser begått der, sier avhopperens advokat, Brynjulf Risnes, til Aftenposten.

Kort periode i fjor høst

Politihelikoptrene, av typen Leonardo AW169, er utstyrt med avanserte sensorer og kameraer som kan oppdage mennesker også om natten.

Ett av politiets tre helikoptre var stasjonert på grensen mot Russland i en kort periode i oktober i fjor.

– Politiet har god kontroll på Storskog, og nå styrkes tilstedeværelsen i grenseområdet også utenfor grensestasjonen. Politihelikopteret er et nyttig verktøy for å følge med på grenseområdet fra norsk side, sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) da i en pressemelding.

Etter at den russiske leiesoldaten hoppet av, ønsker altså nå politimesteren helikopteret tilbake til Kirkenes.

Powered by Labrador CMS