Politihelikopteret i Finnmark.

Plasserer politihelikopter ved russergrensa

Regjeringen styrker beredskapen på grenseovergangen på Storskog i Finnmark.

Publisert Sist oppdatert

I dag stasjoneres ett av politiets tre helikoptre i Finnmark politidistrikt, melder Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

Helikopteret er utstyrt med sensorer som skal «øke kapasiteten til å avdekke eventuelle ulovlige grensepasseringer», skriver departementet.

– Politiet har god kontroll på Storskog, og nå styrkes tilstedeværelsen i grenseområdet også utenfor grensestasjonen. Politihelikopteret er et nyttig verktøy for å følge med på grenseområdet fra norsk side, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Kan stenge grensa

Statsråden sier grenseovergangen ved Storskog vil bli stengt raskt dersom dette er nødvendig, og at endringer kan komme på kort varsel.

– Det har vært få ankomster til Norge sammenlignet med Finland, og situasjonen er annerledes hos oss. Storskog er vår eneste grensestasjon mot Russland. Vi har tett dialog med politiet og tollvesenet om utviklingen på grensen, og kontrollerer alle som kommer nøye, sier Mehl.

Til NRK.no sier Mehl at det alltid er «en risiko for at personer med onde hensikter kan ta seg til Norge i skjul av flyktningstrømmene» fra Ukraina.

Forventet økning

Finnmark politidistrikt meldte tidligere i uka at trafikken over grenseovergangen ved Storskog utenfor Kirkenes hadde økt noe etter meldingen om at Russland setter i gang en storstilt mobilisering til krigen de fører i Ukraina.

– Vi har gått gjennom tallene fra de siste dagene og ser at antallet russiske menn som kommer med Schengen-visum har økt og utgjør den største økningen den siste uken. Politiet i Finnmark ser med andre ord den samme tendensen som andre land som grenser til Russland ser, men dog i en mye mindre skala, sa avsnittsleder Sølve Solheim for operativ utlendingskontroll i Finnmark politidistrikt.

Søndag kom i alt 243 personer over grensa på Storskog, mens 91 personer reiste ut av Norge. Av de som reiste inn i Norge, hadde 167 av dem Schengen-visum - det til si et visum som er gitt av et annet land enn Norge.

– Det er et lavt tall, men dog en liten økning. Og selv om antallet russere som nå reiser inn på visum øker, er det totale antallet reisende over Storskog ikke høyere enn hva vi forventet etter pandemi, sier Solheim i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS