Politihunden Klodrik og hundefører Merete Rilvaag høstet skryt for sin tjeneste i Frontex. Så langt i år har 38 politifolk fra Norge deltatt i Frontex-operasjoner.
Politihunden Klodrik og hundefører Merete Rilvaag høstet skryt for sin tjeneste i Frontex. Så langt i år har 38 politifolk fra Norge deltatt i Frontex-operasjoner.

Her snuser Klodrik (3) seg frem i tjeneste for Frontex

Klodrik (3) har bare vært politihund i et halvt år, men imponerte under tjeneste på Europas yttergrense.

Publisert Sist oppdatert

Så langt i år har 38 norske politifolk deltatt i operasjoner for Frontex, som driver grensekontroll ved Schengens yttergrense. Av disse var det fi re hundeførere, og blant dem er Merete Rilvaag og politihunden Klodrik (3).

Nylig kom de hjem fra Algeciras i Spania, hvor radarparet jobbet med å søke i lastebiler som kom med båter fra Marokko. Den største utfordringen ved grensa er grenseoverskridende kriminalitet, som stjålne biler, narkotika, våpensmugling og illegale immigranter.

Merete Rilvaag og politihunden Klodrik under tjeneste for Frontex.
Merete Rilvaag og politihunden Klodrik under tjeneste for Frontex.

Schæferen Klodrik har kun vært i tjeneste i et halvt år, men høster allerede mye skryt for arbeidet sitt.

– Han er en ung politihund, som har taklet dette veldig bra. Han gjorde mange funn der nede, forteller hundefører Rilvaag.

Operasjon Minerva

Hun og Klodrik var en del av Operasjon Minerva, som ledes av Frontex. Her jobber politifolk fra alle Schengens medlemsland sammen i ulike team.

– Vi har hunder som søker etter alt fra våpen, stjålne biler, narkotika og illegale migranter. Hovedoppgaven vår var å søke etter illegale migranter. Algeciras er en av de største havnebyene i Europa, og alle lastebiler som kommer blir søkt med hund. Først søker hundene, så sjekker dokumentspesialister papirer, før det er ransakere som sjekker lastebilene, sier hun.

Rilvaag forteller at teamet fant illegale migranter under, eller i lastebilene, på nesten hvert eneste vaktsett. Hun er også tydelig på at bak hvert av funnene er det en menneskeskjebne.

– De gjør ganske mye for å komme seg over grensa, for å prøve å få et bedre liv. Vi gjør den jobben vi gjør, og det er ikke sikkert de får det så veldig bra på den andre siden av grensen når de kommer over slik, uten papirer eller noe. Det er kanskje bedre å prøve å søke asyl og komme seg over på annen måte, sier hun.

Hun presiserer at de som blir funnet blir behandlet pent.

– Jeg har lest om noen som blir slått og torturert på grenser. Det skjer ikke hos oss, presiserer hun.

Gløgg hund

Rilvaag er imponert over arbeidet Klodrik har gjort.

– Han må sile ut hvem han skal finne, og at det ikke er lastebilsjåføren, og heller ikke alle menneskene rundt. Det tusser av folk rundt oss. Men han forstår at det er de som gjemmer seg i lastebilen han skal finne. Han er en gløgg hund, sier hun.

Norge har deltatt i Operasjon Minerva siden 2013, og personellet er i utgangspunktet utstasjonert en måned av gangen. Rilvaag og Klodrik deltok fra midten av juli til midten av august.

– Jobben er en ting, men det som virkelig er prikken over i-en er samarbeidet med teamet, med politifolk fra Belgia, Tyskland, Portugal, Hellas og mange andre land. Det er et enormt mangfold med vanvittig bra kolleger. Det er berikende å jobbe med så mange fl inke folk fra så mange land, sier Rilvaag.

LES OGSÅ: Norsk politi i frontlinjen i Afghanistan-evakuering: - Da jeg sa at hun kunne komme til Norge stod både hun og jeg og gråt