SØR-VEST POLITIDISTRIKT

Fortsatt taushet om omstridt arbeidsmiljørapport

Ansatte og mange ledere i Sør-Vest politidistrikt har fortsatt ikke fått informasjon om funnene fra en ekstraordinær arbeidsmiljøundersøkelse som Politidirektoratet iverksatte for ni måneder siden.

HOLDER TILBAKE: Det er fortsatt bare et fåtall innad i Sør-Vest politidistrikt, som ledes fra politihuset i Stavanger (bildet), som har fått lese den ekstraordinære arbeidsmiljøundersøkelsen som er gjennomført ved Felles enhet for operativ tjeneste (FOT).
Publisert

Arbeidsmiljøundersøkelsen ved Felles enhet for operativ tjeneste (FOT) i Sør-Vest ble besluttet gjennomført i mars i år etter at varslingsgruppen i Politidirektoratet hadde mottatt fem anonyme varsler om kritikkverdige forhold i politidistriktet.

Kartleggingen av arbeidsmiljøet ved FOT ble besluttet på et ekstraordinært møte i arbeidsmiljøutvalget i Sør-Vest politidistrikt. Møtet skal ha blitt kalt inn på kort varsel på initiativ fra POD. Oppdraget ble gitt til den eksterne bedriftshelsetjenesten Avonova Census, som har en rammeavtale med Politidirektoratet. Undersøkelsen ble gjennomført som kvalitative dybdeintervjuer med en rekke ansatte på våren og sommeren i år. 

Da resultatet forelå i august i år, utløste det en hektisk drakamp internt. På det første møtet i arbeidsmiljøutvalget da rapportens hovedfunn skulle fremlegges 15. september i år, ble tillitsvalgte og verneombud uten forvarsel bedt om å forlate møtet. Dette utløste sterk kritikk av prosessen fra hovedverneombud i politiet, Audun Buseth.

En uke senere ble medlemmer av arbeidsmiljøutvalget lokalt orientert om hovedfunnene. Via websak er det også distribuert en kopi av rapporten til medlemmer av arbeidsmiljøutvalget. Men denne har vært tungt sensurert. 

Først i midten av november fikk vernetjenesten se en usensurert versjon. Da uttalte Buseth at han var undrende til hvorfor betydelige deler av innholdet har vært - og for mange fortsatt er - sensurert.

Ingen informasjon

Ansatte og mange ledere i politidistriktet har fortsatt ikke fått noen informasjon om funnene i rapporten, enda mindre lese den. Rapporten forteller om krevende arbeidsforhold spesielt ved operasjonssentralen i Sør-Vest politidistrikt, mens den konkluderer med at situasjonen fremstår som vesentlig bedre for FOT samlet sett.

URO: Det er mye uro i Sør-Vest, som ledes av politimester Hans Vik (bildet).

Flere kilder peker på at striden om politidistriktets praktisering av arbeidstidsbestemmelsene ved ferieuttak, som for tiden er til vurdering hos Sivilombudet, preger arbeidsmiljøet ved FOT. Men uroen skyldes også det mange mener er dårlig personalhåndtering og svært uforsonlige konflikter internt.

Det var det mange som var frittalende om da de snakket med det eksterne selskapet da undersøkelsen ble gjennomført.

— Vi har fortsatt ikke fått lese arbeidsmiljørapporten, forteller en kilde til Politiforum. Vedkommende var en av de som ble intervjuet av Avonova Census og bidro til rapporten og opplever det som oppsiktsvekkende at funnene fremstår som «hemmeligsemplet».

— Ja. Vi er mange som lurer på hva vi egentlig deltok i, sier kilden.

— Hva sier ledelsen om årsaken til at dere fortsatt ikke får lese?

— Ukjent. De har ikke sagt noen ting om dette siden distriktet mottok rapporten, svarer kilden.

Fra andre kilder får Politiforum opplyst at det på et ledermøte innad i FOT i september ble opplyst at tillitsvalgte og ledelsen skulle møtes samme uke og deretter bli enig i hvordan og når rapporten skulle bekjentgjøres til resten av organisasjonen.

Men siden har det vært taust.

— Ja. Ikke et ord. Ikke en mail, sier en ansatt i FOT i Sør-Vest. Det gjelder også linjeledere internt, etter hva Politiforum forstår.

Det har skapt mye uro at de som har bidratt til undersøkelsen ikke vet hvordan de er gjengitt, mens to ledere som er blitt spesielt sterkt rammet av kritikk begge har fått lese.

Får lese under tilsyn

For rundt to uker siden ble kretsen av personer som har fått tilgang til den usensurerte rapporten utvidet noe, da det ble nedsatt en arbeidsgruppe bestående av to tillitsvalgte, tre lokale verneombud og to eller tre representanter fra arbeidsgiver.

Mens noen ytterst få så langt har fått tilgang til rapporten via websak, skal medlemmene av den nye arbeidsgruppen kun ha fått lese rapporten i et rom på politihuset mens de blir passet på av en leder. Det hevder kilder i Sør-Vest politidistrikt.

Politiforum har bedt både Sør-Vest politidistrikt og Politidirektoratet om å kommentere saken. Både Sør-Vest og POD er stilt følgende spørsmål:

  1. Hva er årsaken til at dette arbeidet tar så lang tid?
  2. Hva er planen for videre framdrift?
  3. Er det ikke en viss risiko for at hemmeligholdet og den svært begrensede distribusjonen av rapporten fører til mer uro og forsterkede arbeidsmiljøutfordringer i FOT?
  4. Hva gjøres evt av andre tiltak for å løse arbeidsmiljøutfordringene i FOT generelt og ved operasjonssentralen spesielt i SVPD?

Generelle svar

Ledelsen i Sør-Vest politidistrikt har ikke besvart noen av spørsmålene direkte.

«Sør-Vest politidistrikt er bedt om å følge opp arbeidsmiljøet og tiltaksforslagene fra rapporten med god involvering av partene lokalt, samt gi tilbakemeldinger til Politidirektoratet. Dette arbeidet pågår», uttaler avdelingsdirektør for HR og HMS i Sør-Vest politidistrikt, Modolf Haraldseid, i en e-post til Politiforum.

SLADDET: Frode Aarum, seksjonssjef og ansvarlig for arbeisrett i POD.

«Undersøkelsen er initiert og eies av Politidirektoratet. Spørsmål vedrørende rutiner knyttet til distribusjon av rapporten må rettes dit», legger Haraldseid til. Utover dette vil distriktet ikke kommentere saken.

Heller ikke Frode Aarum, seksjonssjef for arbeidsrett i HR/HMS-avdelingen i Politidirektoratet, er spesielt meddelsom.

«POD har sladdet taushetsbelagte opplysninger om personlige forhold hos konkrete ansatte. Det er kun de ansatte som disse opplysningene gjelder som har fått lese opplysninger om seg selv. I tillegg til politimester og hovedverneombud og en arbeidsgruppe, fordi de hadde et saklig behov for å få opplysningene», sier Aarum i en skriftlig uttalelse fra POD som svar på spørsmål nr 3.

Og Aarum føyer til:

«Dersom disse opplysningene ble delt med andre ville det ha vært brudd på taushetsplikten.»

TIPS POLITIFORUM: Vet du noe om denne saken eller ønsker å fortelle oss om noe annet du vil vi skal skrive om? Ta kontakt med Politiforums journalist på e-post kjetil@pf.no eller tlf. 4177 5050, gjerne via den krypterte meldingstjenesten Signal.

Powered by Labrador CMS