Flere politifolk i jobb - men over 700 er midlertidig ansatt

Den nedadgående trenden i antall politifolk er snudd. Samtidig skyter midlertidigheten til værs.

Politiet på Arendalsuka tirsdag 13. august 2024.
Publisert

Det viser de nye bemanningstallene fra Politidirektoratet.

Ved utgangen av august i år, var det 10.131,8 politiårsverk i de 12 politidistriktene. På samme tid i fjor var tallet 9999.

Dette betyr også at det er flere politifolk i distriktene nå, enn ved utgangen av 2023, etter at bemanningstallene stupte i løpet av våren 2024.

– Bevilgningen i revidert nasjonalbudsjett gir et bedre grunnlag for oppbemanningen i politiet og alle politidistrikt jobber nå aktivt for å rekruttere politiutdannede. Vår oversikt viser at distriktene har ambisiøse mål om å få flere politifolk i arbeid inneværende år, sier avdelingsdirektør Roger Bjerke i Politidirektoratet (POD) i en pressemelding.

723 midlertidig ansatte

Men samtidig som antallet politiårsverk øker, skyter også midlertidigheten i været.

PODs statistikk over antall nyutdannede politifolk i jobb, viser at 723 politiutdannede var ansatt i midlertidige stillinger per 31. august 2024.

Det er 224 flere enn på samme tid i fjor.

Flest midlertidig ansatte er det fra 2023- og 2024-kullene på Politihøgskolen (PHS). 503 av de 571 som har jobb i politiet, er ansatt i midlertidige stillinger, viser statistikken.

Dette til tross for at fast ansettelse skal være hovedregelen for ansatte i staten.

Politiutdannede i jobb

Studentkull Fast Midlertidig
2021-20248262
2020-202360241
2019-2022268171
2018-202138849

Nyutdannede politifolk med bestått vitnemål og ansettelse i politistilling per 31. august 2024.

Flest i Øst

Tall fra politidistriktene, med oversikt over antall midlertidig ansatte årsverk, viser at Øst politidistrikt har aller høyest midlertidighet. Deretter følger Oslo politidistrikt.

– Det stemmer at Øst politidistrikt har hatt en økning av midlertidige ansatte i forbindelse med sommerferieavvikling og tildeling av midler i forbindelse med revdert nasjonalbudsjett, skriver  Britt Stine Strand, leder av stab for HR og HMS i Øst politidistrikt, i en e-post.

–  Vi jobber nå med å rekruttere inn i faste stillinger med særlig fokus på bekjempelse av kriminelle nettverk og økt grunnbemanning. I løpet av høsten forventer vi en betydelig reduksjon i antall midlertidig ansatte, fortsetter hun.

Også i Oslo politidistrikt peker HR/HMS-direktør Rune Berge på at de har utlyst flere faste stillinger, som vil vises i statistikken i høst.

– Bakgrunnen for at vi ser en økning allerede nå er at vi har hentet inn sommervikarer fra juni. Dette er vikarer for våre ansatte som tar ut ferie, sier Berge.

PF: Flere søker seg bort

Statistikken over antall politiutdannede fra Politihøgskolen (PHS), viser også at 280 av de 1727 nyutdannede fra de siste fire PHS-kullene, ikke hadde jobb i politiet per 31. august.

Politiets Fellesforbund (PF) advarer mot at stadig flere politiutdannede nå søker seg vekk fra etaten.

– Hittil i år er det registrert rundt 100 i politistilling som har valgt seg en jobb utenfor politiet. De er lei av usikkerhet, midlertidige stillinger og stort arbeidspress. De er frustrerte over dårlige lønns- og arbeidsvilkår og følelsen av å ikke strekke til, sier PF-leder Unn Alma Skatvold i en pressemelding.

PF-lederen mener lav lønn, som gjør at mange unge politifolk må ha deltidsjobb i tillegg til full politistilling, også bidrar til kompetanseflukten.

– De søker seg ut av politietaten og over til faste, langt bedre lønnede stillinger andre steder. Det er dyrbar kompetanse som mest sannsynlig ikke kommer tilbake til politiet dersom situasjonen ikke endrer seg, sier Skatvold i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS