OFFERET: 17-åringen Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy den 6. mai 1995.
OFFERET: 17-åringen Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy den 6. mai 1995.

Fetteren til NRK: – Dommen kommer et kvart århundre for sent

– Jeg registrerer at det er en enstemmig dom hvor min uskyld og den urett som har blitt begått mot meg stadfestes uomtvistelig, skriver fetteren i en SMS til NRK.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble Johny Vassbakk dømt til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs. Hun ble natt til 6. mai 1995 drept bare noen få hundre meter fra hjemmet sitt noen kilometer utenfor Kopervik på Karmøy.

To år etter drapet siktet politiet fetteren til Birgitte Tengs for drapet. Han tilstod i avhør, men trakk tilståelsen kort tid etterpå. Metodene som ble brukt i avhøret med fetteren har senere blitt sterkt kritisert.

Selv om fetteren ble frikjent i lagmannsretten, ble han likevel dømt til å betale oppreisningserstatning på 100.000 kroner til Birgitte Tengs` foreldre. Dermed ble saken hengende over ham i mange år.

Først i fjor ble erstatningsdommen opphevet. Da hadde fetteren og familien hans kjempet for en fullstendig frifinnelse og renvaskelse i mer enn 25 år, har NRK tidligere omtalt.

Etter at Vassbakk i går ble dømt, uttalte fetteren til NRK at han mener dommen kommer for sent.

– Jeg registrerer at det er en enstemmig dom hvor min uskyld og den urett som har blitt begått mot meg stadfestes uomtvistelig, skriver han i en SMS til NRK.

Fetteren legger til at det er bra at dommen er klar i sin tale.

– Men det er brutalt krenkende at det er nødvendig å dømme en annen person for at retten kan fastslå skriftlig den uskyld som både ekspertise og jury la til grunn for 25 år siden. Denne dommen kommer et kvart århundre for sent, skriver fetteren videre i SMSen til NRK.

Da det ble kjent at en ny person var tiltalt i Tengs-saken, beklaget politidirektøren, Riksadvokaten og daværende Kripos-etterforskningsleder, overfor Birgittes fetter, skrev VG.

Vassbakk har har hele tiden nektet straffskyld. Det gjorde han også da saken gikk i tingretten fra 7. november til 21. desember i fjor.

– Jeg har ikke drept noen, var de siste ordene han sa under rettssaken, ifølge NTB.

Det er ventet at dommen vil bli anket ifølge NTB, og ankesaken er allerede berammet i Gulating lagmannsrett 4. september.


Powered by Labrador CMS