Advokat John Christian Elden.

Elden-kritikk mot Økokrim: – De har ikke foretatt ett eneste etterforskningsskritt

Økokrim har ikke foretatt noen etterforskningsskritt i saken mot Anette Trettebergstuen, ifølge advokat John Christian Elden. Etterforskningen pågår, svarer Økokrim.

Publisert

– Dokumentene viser at Økokrim ikke har foretatt ett eneste etterforskningsskritt i saken. Ingen avhør. Ingen bevissikring. Ingen vurderinger. Ingenting, sier Elden i en pressemelding.

Tidligere i februar fikk den tidligere kultur- og likestillingsministeren en telefon fra Økokrim om at hun var under etterforskning. Etterforskningen hadde da pågått i godt over tre måneder.

Økokrim-sjef Pål Lønseth bekreftet dette og at Trettebergstuen etterforskes for overtredelse av straffelovens bestemmelser om tjenestefeil i forbindelse med habilitetssakene.

Trettebergstuen trakk seg som kultur- og likestillingsminister i juni i fjor etter at hun hadde brutt habilitetsreglene.

Lite aktivitet

Ifølge Elden har det vært lite aktivitet i etterforskningen. Han sier at det eneste som har skjedd hittil, er at Riksadvokaten har sendt et kort brev til Økokrim i september hvor han ber Økokrim vurdere å åpne etterforskning.

Deretter skal Økokrim-sjef Lønseth ha skrevet et kort notat i oktober om at det åpnes etterforskning, før en etterforsker har skrevet ett kort notat om telefonsamtalen vedkommende hadde med Trettebergstuen rett før pressemeldingen ble sendt ut.

Utover det har ikke Økokrim foretatt seg noe som helst i saken, ifølge advokaten.

– Tragikomisk

– Dette er rett og slett tragikomisk. Det fremstår svært uklart på hvilket grunnlag Økokrim-sjefen valgte å åpne etterforskning, men når han først velger å gjøre det, så må de jo faktisk etterforske, sier han.

– Det eneste Økokrim gjør nå, er å gjeninnføre gapestokken i Norge ved å sende ut pressemeldinger som etterlater et helt annen inntrykk enn hva som er de faktiske forholdene.

Elden, som representerer Trettebergstuen i saken, ber Økokrim om «faktisk» å etterforske saken.

Økokrim sier på sin side at etterforskningen av Trettebergstuen pågår.

– Saken ble tatt inn til etterforskning i høst. Som i alle andre etterforskninger vil vi søke å innhente informasjon som kan belyse om straffbare forhold er begått. Etterforskningen pågår fortsatt, og Trettebergstuen har status som mistenkt. Vi har ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier assisterende sjef i Økokrim Inge Svae-Grotli i en kommentar til NTB.

– Underrettet før mediene

Svae-Grotli sier imidlertid at Økokrim har forståelse for at det kan oppleves som en belastning å være under etterforskning. Han legger til at av hensyn til etterforskningen blir en person med mistenktstatus normalt ikke underrettet om at en etterforskning er iverksatt.

– Når vi får henvendelser fra mediene, gjør vi konkrete vurderinger om vi kan bekrefte etterforskning eller ikke, sier han og forklarer at dette skjedde i Trettebergstuens tilfelle:

– Anette Trettebergstuen ble orientert om saken før dette ble kjent i mediene. Bakgrunnen var fordi vi fikk henvendelser fra mediene om saken og ønsket å forberede henne på at saken ville bli offentlig kjent, sier han.

Powered by Labrador CMS