Dette svarer justisministeren om kroppskamera
Mari Holm Lønseth (H) synes ikke det virker som justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ønsker å foreta seg noe for å få fortgang i arbeidet med vurdering av kroppskamera i politiet.
Tidligere i august stilte stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H) skriftlig spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), om hvordan hun ville sørge for fortgang i utredningsarbeidet om bruk av kroppskamera i politiet.
Som Lønseth tidligere har uttalt til Politiforum ønsker Høyre fortgang i vurderingen om kroppskamera i politiet, og at det blant annet handler om å trygge politifolk på jobb.
- Det er eksempler på at politifolks arbeid i krevende situasjoner blir filmet av andre, publisert og tatt ut av sammenheng, sa Lønseth.
Nå er svaret fra Emilie Enger Mehl kommet.
- Ser frem til resultatene
Her skriver justisministeren at politiet i revidert nasjonalbudsjett er styrket med 1,6 milliarder kroner, blant annet for å styrke politiets grunnfinansiering, og dermed politiets evne til å levere på sitt samfunnsoppdrag.
«En del av denne bevilgningen skal benyttes til blant annet investering og bruk av nødvendig utstyr for å sikre godt politioperativt arbeid, som spesialutstyr og tekniske løsninger som kroppskamera», skriver hun.
Hun legger til at Politidirektoratet (POD) har opplyst at de ønsker å gjennomføre en utredning av bruk av kroppskamera i politiet.
«Jeg mener det er bra at POD ønsker å få mer kunnskap om bruk av kroppskamera, og jeg ser frem til å se resultatene av dette arbeidet», skriver hun.
- Gjør lite i praksis
I januar 2023 ba Justis- og beredskapsdepartementet Politidirektoratet (POD) om å gi en vurdering av innføring av kroppskamera i det norske politiet.
Mari Holm Lønseth leser svaret fra justisministeren som at hun ikke ønsker å foreta seg noe for å få fortgang i arbeidet.
- Regjeringen sier de ønsker seg mer kunnskap, men gjør i praksis lite. Uavhengig av at Mehl ikke vil ta tak i saken, håper jeg at Politidirektoratet raskt vil komme i gang med denne utredningen. Det er viktig å få mer kunnskap om bruk av kroppskamera. Høyre er positive til at det kan tas i bruk både for å trygge folk og politi på jobb, men det krever mer utredning, sier Lønseth.
Ba om vurdering av kroppskamera
I juni 2023 ble det kjent at POD skulle gå i gang med testing av kroppskamera i år. POD opplyser til Politiforum at det ikke er tatt en beslutning om et slikt prosjekt enda, og som Politiforum skrev i juli finnes det heller ikke penger til å gjennomføre det.
Flere nordiske land har tatt i bruk teknologien, nå senest Island.
LES OGSÅ: Høyre vil stille spørsmål til justisministeren om kroppskamera