Demonstrerte utenfor Stortinget: − Det er rørende

Mange møtte opp for å demonstrere for flere politi-jobber utenfor Stortinget i dag. Initiativtaker Simen Gudiksen Brendeford håper politikerne nå lytter.

DEMONSTRERTE: "Hjelp politi til å hjelpe oss" lød en av plakatene i mengden foran Stortinget i dag.
Publisert Sist oppdatert

I dag torsdag valgte flere å møte opp til demonstrasjon utenfor Stortinget med dette budskapet: «Et politi i krise, flere må ansettes». 

Politioverbetjent Simen Gudiksen Brendeford tok initiativ til demonstrasjonen.

Ferske tall viser at det var 9865 politifolk til sammen i politidistriktene, per 29. februar i år. Det er 345 politifolk færre enn på samme tid i fjor.

For andre år på rad er det samlede sykefraværstallet i politiet 6,5 prosent.

Brendeford var opptatt av at det var grasrota som nå stod foran Stortinget og demonstrerte mot en stadig mer krevende arbeidshverdag, og manglende penger til å satse på politiet. 

Applausen kunne høres gjentatte ganger. Politibetjenten forteller det sier mye at så mange valgte å møte opp.

- Det er rørende, for det er en lojal organisasjon jeg er en del av, og det å ytre seg så kraftig som vi gjør nå i demonstrasjonen sitter langt inne. Så det føles som at det er virkelig behov for å si det, sa han.

RØRT: Politibetjent Simen Gudiksen Brendeford tok initiativ til demonstrasjonen.

Høy arbeidsledighet blant politistudenter

Politiets Fellesforbund (PF) møtte også opp til demonstrasjonen, selv om de ikke hadde noen rolle som arrangør.

De ønsket å støtte de som demonstrerte mot kutt i politi-Norge.

Forbundsleder Unn Alma Skatvold var blant flere som holdt appell i dag, og hun lovet at PF skal fortsette å kjempe for flere jobber.

Tidligere denne uken arrangerte Politiets Fellesforbund en arbeidsledighetskonferanse der omtrent to hundre personer deltok. PF ønsket, i likhet med dagens demonstrasjon, å sette lys på kutt i årsverk og arbeidsledighet blant nyutdannede politifolk.

Under en politisk debatt på konferansen kunne ikke finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gi noen garantier, men sa de kommer til å trappe opp satsningen i politiet. 

Han fikk kritikk fra Høyre-leder Erna Solberg om at regjeringen hadde økt antall studieplasser ved Politihøgskolen (PHS) uten noen plan.

STRØMMET TIL: Like før klokken fire begynte det å fylle seg opp med mennesker på Stortingsplassen. Noen hadde skrevet plakater.

LES OGSÅ: Kun fire politistudenter fra fjorårskullet i fast politijobb

Bekymret for økende kriminalitet

Bystyrerepresentant i Arbeiderpartiet, Faruk Qureshi kalte situasjonen til de arbeidsledige politifolkene som hadde møtt opp fullstendig galskap.

- Beklager ordene, men jeg må være tydelig på det, sa Qureshi, og tok til ordet for en langsiktig tverrpolitisk satsning på norsk politi.

APPELL: Flere politikere holdt appell under demonstrasjonen. Her B3-student og politiker for Arbeiderpartiet Faruk Qureshi.

Mari Holm Lønseth fra Høyres stortingskomite fortalte om hennes bekymringer rundt en økende kriminalitet og mer dødelig vold. 

- Stadig yngre begår kriminalitet, sa hun.

Lønseth la til at det er veldig sjeldent at politiet velger å demonstrere slik som i dag.

- Og når det skjer er det utrolig viktig at vi folkevalgte lytter til det. Utviklingen må snu og vi må bli flere ansatte, sa hun.

 Lederen for Oslo Venstre, Anna Dåsnes, og lederen for justiskomiteen på Stortinget Helge André Njåstad (FrP), holdt også appell. Njåstad har vært leder i omtrent to uker etter at han tok over etter Per-Willy Amundsen (FrP).

- Det er bekymringsfullt både at vi står i denne situasjonen, og på sikt, for hvem vil søke politiutdanning om man bare utdanner seg til arbeidsledighet? sa han.

Powered by Labrador CMS