BOKOMTALE

God bok om trist tema

Forfatterens sakkunnskap skinner tydelig gjennom i denne kriminalromanen om menneskehandel og prostitusjon.

Publisert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Månedens bok er «Jentene som sprang» av Simon Häggström. Han arbeider som polititjenestemann ved den svenske Nationella operativa avdelningen (NOA), der han arbeider med oppgaver knyttet til menneskehandel og prostitusjon. Häggström er en ganske aktiv samfunnsdebattant, og bidro også som ekspert på den svenske prostitusjonsloven da det franske parlamentet vedtok sin prostitusjonslov.

Fakta

Tittel: Jentene som sprang

Forfatter: Simon Häggström

Forlag: HarperCollins

Sider: 368

Tidligere har han gitt ut to sakprosabøker om samme emne, så forutsetningene for å skrive en roman rundt temaene prostitusjon og menneskehandel er ualminnelig gode.

Historien består av parallelhandlinger, og slik får leseren perspektiv fra både prostituerte, politi og kunder. Forfatterens sakkunnskap om både miljø og politifag skinner tydelig gjennom, og gir grunnlag for en troverdig historie uten store feilslag.

Karakterene i boka er troverdige, dialogen og språket flyter bra, og vekslingen mellom de ulike perspektivene flyter godt. Handlingen drives radig fremover, uten at det må tys til overdrivelser som ville redusert troverdigheten. Samlet gir dette en bok som er vanskelig å legge fra seg.

Menneskehandel og prostitusjon er temaer i mange romaner, men de færreste klarer flere perspektiver så troverdig som her. Det er få som forener god sakkunnskap, politikompetanse og godt forfatterskap på en så god måte som Häggström gjør.

Oppsummert er dette en svært leseverdig bok. Boken ble utgitt på svensk i 2019, og det er siden utgitt to oppfølgere. Forhåpentligvis vil også disse bli tilgjengelige på norsk, slik at vi kan glede oss over flere bøker fra kollega Häggström.

Powered by Labrador CMS