PÅ PINEBENKEN: Det kan gå mot flertall på Stortinget for å beholde midlene til jobbfinansiering for nyutdannede. Regjeringen foreslår å kutte de øremerkede midlene i 2018, hvor det kun ligger penger til videreføring av stillinger for politistudentene i 2017-kullet. Nå fortsetter forhandlingene på Stortinget, og i mens på politistudentene i 2018-kullet vente på svar.

Krf om politibudsjettet: – Klart vi må satse videre på politistillinger

Regjeringen foreslår å kutte finansieringen av stillinger til nyutdannede i Statsbudsjettet. Nå skal de forhandle med et Krf på vippen.

Tidligere har politiet fått øremerkede midler til 350 nye stillinger for nyutdannede, men slik blir det ikke i 2018, ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett.

I forslaget som finansminister Siv Jensen la fram i forrige uke står det svart på hvitt at det vil ta tid før de nyutdannede får seg jobb:

«…Dette innebærer blant annet at ikke alle som blir ferdig utdannet fra Politihøgskolen kan forvente å få jobb i politiet i 2018».

Dette skapte store reaksjoner for flere i politiet og blant flere politikere.

Men med en langt skjørere regjering i regi av statsminister Erna Solberg, ligger det an til tøffe forhandlinger for å få budsjettet vedtatt.

Krf på vippen ble overrasket over kuttet

Leder i justiskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid og Senterpartiets Emilie Enger Mehl har allerede varslet oppgjør om politibudsjettet, og mener regjeringen svikter politiet.

OVERRASKET: Ropstad sier han er overrasket over at regjeringen ikke foreslår midler til nyutdannede. KrF og Venstre skal nå forhandle om statsbudsjettet før det vedtas i desember.

Og nå sier også Krfs justispolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad at de nå skal se på hva de kan gjøre for å endre budsjettforslaget fra regjeringen.

Med Krf på vippen kan de avgjøre om regjeringens budsjett vil gå gjennom eller ikke. Finner de sammen med opposisjonen i saken, kan det altså bli flertall for finansiering av politijobber.

– Jeg var overrasket over at regjeringen ikke har foreslått midler til stillinger til de som er ferdig på politihøgskolen til våren. Skal vi nå målet to politiansatte per 1000 innbyggere, er det klart at vi må satse videre på stillinger. Dessuten kan vi ikke utdanne polititjenestefolk til ledighet, sier han.

Ropstad understreker at partiet er midt i prosessen med å utarbeide KrFs alternative statsbudsjett, og at han ikke kan gå detaljert inn på prioriteringene og hva slags endringsforslag de vil komme med.

– Her må vi se hva vi kan gjøre for å endre budsjettforslaget fra regjeringen. Dette er noe jeg vil ta med meg inn i budsjettforhandlingene her på Stortinget.

I Politiforums partiserie før stortingsvalget i høst uttalte han at flere politiansatte ut i jobb vil sikre god politidekning.

SVs Petter Eide i justiskomiteen ønsker heller ikke å gå detaljert inn på prioriteringene i deres alternative budsjett.

– Jeg har merket meg at det et trangt justisbudsjett, hvor investeringer på beredskap spiser opp en del av handlingsrommet for å satse på økt bemanning. Min største bekymringer er også kutt i kriminalomsorgen, så her blir det kamp om midlene. Dette skal vi nå diskutere i vårt alternative budsjett, som vi prøver å få samlet sammen i løpet av neste uke.

– Tydelig at regjeringen har satset på beredskap - ikke nærpoliti

Ropstad skal i dag møte Politiets Fellesforbund, og sier han vil ta med seg innspillene når KrF og Venstre nå skal i forhandlinger med regjeringspartiene.

– Lene Vågslid (Ap) i justiskomiteen har tidligere uttalt at opposisjonspartiene må stå sammen for et bedre budsjett for politiet. Hva vil KrF gjøre?

– KrF og Venstre skal i forhandlinger om budsjettet med regjeringspartiene her på Stortinget. Det er da klart at vi ta med oss hvilke konsekvenser dette budsjettet har for politiet og kriminalitetsbekjempelsen i landet vårt. 

Ropstad sier det er klart at de ønsker andre prioriteringer.

– Det er tydelig at regjeringen har prioritert beredskapssenter og helikopter i dette budsjettet. Hadde KrF sittet i regjering er det klart at vi hadde gjort noen andre prioriteringer. Blant annet ville vi satset mer på nærpoliti og ressurser til kriminalitetsbekjempelse i hele landet, for å bedre kunne forebygge og avdekke kriminalitet, avslutter Ropstad.

Powered by Labrador CMS