Vil endre politiloven: Politidirektoratet skal kunne beslutte generell bevæpning

Regjeringen foreslår å endre politiloven § 6 for å sikre generell bevæpning av politiet.

Oslo-politimester Ida Melbo Øystese, justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen og politidirektør Håkon Skulstad under pressekonferansen om bevæpning av politiet.
Publisert Sist oppdatert

I vår har det ene politiske partiet etter det andre vedtatt at de ønsker å gå inn for generell bevæpning av politiet.

Spørsmålet gikk etter hvert fra å om politiet skulle bli fast bevæpnet, til å handle om når.

– Jeg kan love at fra departementet og regjeringens side, kan vi levere en lovproposisjon for en hjemmel for midlertidig bevæpning i løpet av bare noen uker. Dersom Stortinget vil prioritere det, kan vi få det på plass før sommeren, sa justis- og beredskapsminister Astrid Aas-Hansen (Ap) i Stortinget for ganske nøyaktig en måned siden.

Vil endre politiloven

I dag kom regjeringen med sin lovproposisjon, hvor de foreslår å endre politiloven § 6 for å sørge for at politiet raskt kan bli generelt bevæpnet.

«Proposisjonen fremmes for raskt å kunne gi Politidirektoratet hjemmel til å beslutte generell bevæpning av politiet i den daglige tjenesten», skriver Justis- og beredskapsdepartementet i sitt forslag.

Hjemmelen vil være tidsubegrenset, og gjelde inntil politiloven eventuelt endres permanent av Stortinget. 

I lovproposisjonen pekes det på at en permanent endring kan være på plass i løpet av 2026.

Varslet pressekonferanse

Regjeringen innkalte til en pressekonferanse på politihuset på Grønland i Oslo i dag, hvor lovforslaget ble presentert.

Både justis- og beredskapsminister Aas-Hansen, Oslo-politimester Ida Melbo Øystese og politidirektør Håkon Skulstad skal der være til stede.

– Vi foreslår i dag regler som gjør at politiet kan bære våpen i det daglige arbeidet, sa Aas-Hansen (Ap) på pressekonferansen, ifølge NRK.

– Arbeiderpartiet har lyttet til politiet. Politet skal være i stand til å effektivt beskytte befolkningen og til å møte trusselbildet vi står overfor, fortsatte hun.

– Dette er et viktig steg for å styrke beredskapen til politiet mot alvorlige og uforutsette hendelser, sa politidirektør Skulstad

Bevæpnet politi i Oslo.

«Bør være politifaglig vurdering»

Departementet understreker imidlertid at det «vurderes ikke som hensiktsmessig å lovfeste at politiet skal være bevæpnet i daglig tjeneste».

«Departementet mener at det bør åpnes for at Politidirektoratet kan beslutte bevæpning i et ubegrenset tidsrom, uavhengig av om det foreligger en alvorlig trusselsituasjon som skiller seg fra den ordinære», står det videre i lovproposisjonen.

Dersom forslaget blir vedtatt i Stortinget, vil dermed Politidirektoratet i praksis kunne innføre generell bevæpning av politiet.

«Departementet vurderer at beslutningen om bevæpning i daglig tjeneste formelt bør overlates til og treffes av Politidirektoratet, og forslaget er utarbeidet i tråd med det. En slik beslutning er og bør være en utpreget politifaglig vurdering», skriver departmentet.

– Jeg er stolt av norsk politi, det nyter høy tillit i befolkningen. Politiutdanningen vår er omfattende og av høy kvalitet, og politifolk er godt kvalifisert. Politiet er førstelinja i beredskapen og er til stede i våre lokalsamfunn. Det er derfor riktig at det er Politidirektoratet som formelt treffer beslutningen om bevæpning, siden beslutningen er og bør være en utpreget politifaglig vurdering, sier Aas-Hansen i en pressemelding.

Peker på avgrensninger

I proposisjonen understreker departementet imidlertid også at «det presumptivt vil være mange sider ved politiets tjenesteutøvelse som ikke krever at politiet bærer våpen, og at det også vil være situasjoner der bevæpning er lite tilrådelig».

«I slike tilfeller bør det være mulig å beslutte at oppdraget i det enkelte tilfelle eller generelt kan eller skal utføres ubevæpnet», skriver departementet, og legger til:

«Det sivile preget og behovet for lokale tilpasninger kan på denne måten ivaretas i situasjoner der det er særlig viktig. Dette kan for eksempel være ved polititjeneste rettet mot barn og unge, skolebesøk, forebyggende oppdrag, vakthold på sykehus, kontakt med pårørende eller der tjenestepersoner vitner i retten. Avgrensningen fastsettes av Politidirektoratet.»

Powered by Labrador CMS