Slik så plakatene som ble hengt opp ut.
Slik så plakatene som ble hengt opp ut.

Tidligere advokat tiltalt for plakat-hets - Ga inntrykk av å være plakater fra politiet

Skrev at statsadvokat og NNPF-nestleder Geir Evanger og NNPF-styreleder Jan Erik Bresil var «etterlyst».

Publisert Sist oppdatert

En tidligere advokat er tiltalt for å ha hengt opp plakater av statsadvokat Geir Evanger og Jan Erik Bresil, styreleder i Norsk Narkotikapolitiforening.

Plakatene ga feilaktig inntrykk av å være trykket av politiet, og ble hengt opp i Oslo sentrum. På plakatene av Evanger stod det at han var «etterlyst» og «siktet for innførsel av meget betydelig mengde hasj og MDMA».

På plakaten av Bresil stod det at han var «siktet for ulovlig tvangsmiddelbruk og ulovlige bierv».

Det var Avisa Oslo som først omtalte saken.

Advokaten som har hengt opp plakatene er tiltalt «for ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd å ha krenket en annens fred». Han er i den samme tiltalen også tiltalt for å ha stjålet en jakke fra forretningen Anton Sport.

Tidligere domfelt

Rett24 skriver at den tiltalte tidligere advokaten har vært aktiv i Twitter-debatten om norsk narkotikapolitikk og NNPFs virksomhet. De skriver også at han tidligere er domfelt for mindre narkotikaforhold, og at dette førte til at han mistet advokatbevillingen noen år tilbake.

Den tiltalte mannens forsvarer, Jon Wessel-Aas uttaler til Rett24 at mannen erkjenner å ha hengt opp plakatene, men at han nekter straffskyld. Han peker på ytringsfriheten.

– Folk skjønner jo at budskapet ikke er ment alvorlig. Det er åpenbart ironisk å vise til at Evanger, som er nestleder i NNPF, var involvert i en sak der politiet sørget for å spre masse av disse stoffene, som de selv mener skal være straffbare, sier Wessel-Aas til Avisa Oslo, og viser til «Sult»-operasjonen.

På plakaten med bildet av Evanger var det en QR-kode, som går til en artikkel om Sult-saken, hvor 50 kilo cannabis og 20 kilo MDMA ble ført inn i landet fra Nederland. Flere av de tiltalte i Sult-saken ble frifunnet, fordi retten mente de ble utsatt for politiprovokasjon.

LES OGSÅ: Bruk av tvangsmidler: Riksadvokaten mener politiet er blitt bedre

- Skremme meningsmotstandere til taushet

Evanger vil kreve oppreisning på 50.000 kroner.

– Jeg tilfreds med at tiltalte erkjenner å ha hengt opp plakatene, og så får Wessel-Aas prosedere på det han vil. Og så får domstolen avgjøre. I mine øyne er denne typen straffbar trakassering det motsatte av å bruke retten til å ytre seg. Det er et direkte angrep på ytringsfriheten, ved at meningsmotstandere skal la seg skremme til taushet ved hets i det offentlige rom. For øvrig vil jeg anbefale Wessel-Aas å sette seg inn i Sult-saken vesentlig bedre enn han tilsynelatende har gjort, sier Evanger, til Rett24.

LES OGSÅ: Tillitsvalgt om Riksadvokaten: Kontroversielt og tvilsomt

Powered by Labrador CMS