Helge Haugland, politioverbetjent ved seksjon for internettrelaterte overgrep i Kripos, overvåker brukere av overgrepsmateriale de siste syv dagene på et kart. I operasjonsrommet hos Kripos på Bryn i Oslo sitter politietterforskere og teknikere og saumfarer flere forskjellige kanaler for bilder og billedfiler på jakt etter overgripere.

Store forskjeller i hvor mange nettovergrepstips politidistriktene etterforsker

Kripos sendte i fjor 1.956 tips om nettovergrep mot barn til politidistriktene. 610 straffesaker ble opprettet, men det er store forskjeller blant distriktene.

Publisert

Antall tips om nettovergrep Kripos mottok fra den halvstatlige amerikanske organisasjonen Center for Missing and Exploited Children (NCMEC), økte i fjor. I 2021 mottok Kripos 7.850 tips, mens antallet økte til 9.920 i 2022, skriver Stavanger Aftenblad.

1.956 av tipsene fra 2022 som Kripos mente dreier seg om straffbare forhold, ble sendt videre til politidistriktene. Av disse tipsene opprettet politidistriktene 610 straffesaker, noe som tilsvarer 31 prosent.

Men det er store forskjeller blant politidistriktene i hvor høy andel av tipsene som det blir opprettet straffesaker på.

Agder ligger nederst på lista med 2,3 prosent, mens Finnmark ligger øverst med straffesaker på 84 prosent av tipsene.

– Vi ønsker lik behandling av samme sakstyper i hele politiet. Vi samarbeider med politidistriktene for å utvikle likhet i rutiner og politifaglige vurderinger. Disse tallene tyder på at det fortsatt varierer. Men vi nærmer oss, sier Helge Haugland, leder av Seksjon for internettrelaterte overgrep i Kripos.

Powered by Labrador CMS