ØNSKER IKKE: Høyreleder Erna Solberg vil at det skal være valgfritt om arbeidstakere skal gå av for en særaldersgrense, og ikke et krav.

PENSJON

Solberg om særaldersgrenser: – Ikke bærekraftig

Høyre-leder Erna Solberg sier til Dagens Næringsliv hun vil fjerne alle særaldersgrenser i det offentlige på grunn av mangel på arbeidskraft. Det får forbundslederen i PF til å reagere.

Publisert Sist oppdatert

– Alle særaldersgrenser bør bort. Det betyr ikke at du ikke skal ha rett til å gå av, men det må ikke være et krav.

Det sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagens Næringsliv i dag tirsdag.

– Folk må velge sine egne liv, men det er ikke bærekraftig, verken for velferdsstatens finanser eller næringslivets behov for arbeidskraft, at for mange friske bytter ut jobb med golf eller venninneturer med en gang vi bikker 60, sier 62 år gamle Erna Solberg til Dagens Næringsliv.

Med dagens mulighet for mange til å gå av når de har nådd Erna Solbergs alder, betyr det 30 år med oppvekst og utdannelse, 30 år i arbeid og 30 år som pensjonist.

– 30-30-30 går bare ikke. Vi får verken nok skatteinntekter eller nok hender til eldreomsorg, skole og næringsliv, sier Solberg.

Hun mener mange ikke har tatt innover seg hva det vil bety på nesten alle samfunnsområder at vi vil mangle arbeidskraft fremover.

– Vi må få folk og næringsliv til å forstå at når levealderen øker så mye som den gjør, må også folk stå lengre i jobb, sier Høyre-lederen.

Hun vil gjennomføre fjorårets forslag fra Pensjonsutvalget der pensjonsalderen justeres etter levealderen, med cirka ett år for hvert tiårskull. Folk født på 90-tallet må jobbe til de er 70, ikke dagens 67. Deretter vil hun fjerne særaldersgrensene for en rekke offentlige yrker, for eksempel 60-årsgrensen i politiet. Og ikke minst ta vekk kravet om at du må gå av ved en viss alder for alle.

Politiets Fellesforbund: – Ganske provoserende

Leder for Politiets Fellesforbund, Unn Alma Skatvold, skriver i en SMS til Politiforum at hun forventer at Solberg respekterer partene i arbeidslivet.

– Det er nå en jobb i gang både med å forhandle økonomien for de som har særaldersgrenser og en arbeidsgruppe som ser på hvem som skal ha det i fremtiden, sier Skatvold.

Hun viser til tjenestepensjonsforhandlingene tilbake i 2018, som endte med en protokoll hvor partene ble enige om at samfunnet fortsatt har behov for særaldersgrenser.

PROVOSERT: Lederen i Politiets fellesforbund, Unn Alma Skatvold, er ikke fornøyd med måten Høyre-lederen tar standpunkt om særaldersgrenser.

– Jeg forventer at hun faktisk respekterer partene i arbeidslivet og avventer den jobben før hun er bombastisk på sin mening. Hun sier vel nå at hun ikke respekterer protokollen fra 2018 og heller ikke vil ta inn over seg den jobben som nå gjøres.

– Det er ganske provoserende fra en ansvarlig politiker, fortsetter Skatvold.
Powered by Labrador CMS