FÅR ROS FOR INNSATSEN: En stor politistyrke fra Oslo, med bistand fra hele politi-Norge var i sving under NATO-toppmøtet i Oslo denne uken. Her blir NATOs utenriksministere kjørt i kortesje gjennom Kongens gate til Akershus festning onsdag kveld 31. mai 2023. Nå for politiet ros for innsatsen.

NATO-toppmøtet:

Ble imponert av politiets sikkerhetsopplegg

Utenriksminister Anniken Huitfeldt, som var vertskap for NATO-toppmøtet i Oslo, fullroser Oslo-politiets operasjon under toppmøtet. — Jeg er meget imponert og stolt over politiets innsats, sier Huitfeldt til Politiforum.

Publisert Sist oppdatert

Oslo-politiet fikk oppdraget i desember i fjor, da det ble klart at ett av NATOs uformelle utenriksministermøter skulle avholdes i Oslo ved månedsskiftet mai/juni i år. Etter måneder med intense forberedelser braket det løs onsdag ettermiddag, der H.M. Kongen tok imot de celebre gjestene på Slottet.

Ikke beleiret

I motsetning til hva som ville ha vært tilfellet i mange andre europeiske byer, gikk bylivet i Oslo sentrum noenlunde som normalt. Men det var mye synlig politi og en del barrikader. I fobindelse med de mange kortesjestransportene var det mye som foregikk like i forkant.

Mange av sikkerhetstiltakene og sensorene som var i bruk var ikke synlige for publikum,

MEGET FORNØYD: Utenriksminister Anniken Huitfeldt sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på NATOs utenriksministermøte torsdag.

Utenriksdepartementet (UD) og utenriksminister Anniken Huitfeldt var vertskap for møtet, som samlet utenriksministere og representanter for samtlige av NATOs 31 medlemsland og fra Sverige til uformelle konsultasjoner på Oslo rådhus.

Det var tydelig at politiet var godt forberedt. Dette bidro til at gjennomføringen av arrangementet gikk knirkefritt.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt

Utenriksministeren er særdeles fornøyd med politiets innsats under toppmøtet, som forløp uten alorlige sikkerhetshendelser.

— Jeg er meget imponert og stolt over politiets innsats under Natos uformelle utenministermøte i Oslo. Dette har vært en svært stor operasjon, og det var tydelig at politiet var godt forberedt. Dette bidro til at gjennomføringen av arrangementet gikk knirkefritt, sier Huitfeldt til Politiforum.

Mange uventede situasjoner

Under toppmøtet oppstod det stadig uventede situasjoner, som stadig måtte håndteres. Mange av de synlige politifolkene i uniform fungerte tidvis også som guider for lokalbefolkningen og turister som lurte på hva som foregikk. Trafikanter som uforvarende kom inn på steder de ikke hadde noe å gjøre, for eksempel inn i kortesjerutene, ble vennligsinnet veiledet slik at de raskt kunne komme seg ut igjen.

LETT FOTAVTRYKK: Til å være et topptungt utenriksministermøte i NATO, i en tid der Europa på ny er rammet av storkrig, var politiets synlige sikkerhetsopplegg i Oslo langt mindre enn det ville ha vært mange andre steder. NATO-toppmøtet forløp likevel på en smidig og trygg måte.

— Politiet var profesjonelle, hyggelige og viste god evne til å improvisere der det var behov. Det gode og tette samarbeidet Utenriksdepartementet hadde med politiet var helt avgjørende for det som ble et meget vellykket arrangement, sier Anniken Huitfeldt til Politiforum.

Tause om antall

Politiforum spurte fredag Oslo-politiets kommunikasjonsstab om politimesteren i Oslo vil legge ut en egen takk til mannskapene på politiets intranett Kilden, men fikk opplyst at det bare ville bli publisert en bildekavalkade fra arrangementet.

Oslo-politiet ønsket heller ikke å fortelle i ettertid hvor mange politifolk som deltok i politioperasjonen. Dette av sikkerhetsmessige årsaker, fikk vi opplyst.

Samtlige politidistrikt og flere særorgan har bidratt med politimannskaper til operasjonen, som er blitt planlagt og ledet av Oslo politidistrikt.

Takker mannskapene

Mandag sendte kommunikasjonsstaben følgende uttalelse fra politimesteren i Oslo om NATO-toppmøtet:

— Politiet har en viktig oppgave for å sikre det liberale demokratiet i en tid hvor den sikkerhetspolitiske situasjonen er mørk. Da er det viktig at vi kan lage gode og trygge sikkerhetsopplegg slik at de demokratiske møteplassene kan fungere som normalt. Det er et av norgeshistoriens største politioppdrag noensinne. Jeg vil rette en stor takk til alle mannskaper som har stått på døgnet rundt for at dette har blitt vellykket. Dette har vært veldig godt jobbet, sier politimester Ida Melbo Øystese.

PS: Les mer om den omfattende politioperasjonen i neste utgave av Politiforum!

Oppdatert: Oslo politidistrikts kommunikasjonsstab opplyser mandag 5. juni 2023 klokken 08.05 at politimesteren i Oslo har takket mannskapene for innsatsen i et videoinnlegg, som del av sin ordinære, ukentlige oppsummering. Artikkelen er senere samme dag oppdatert med en uttalelse fra politimesteren i Oslo.

Powered by Labrador CMS