Justisminister Sylvi Listhaug under dagens pressekonferanse.

Justisministeren lar det være opp til politidistriktene å finne rom for de mange overgrepssakene

Aksepterer at politiet prioriterer bort andre saker: – Stoler på politimesterne.

Publisert

Hun har allerede kalt overgriperne for monstre og vært på «monsterjakt» med mediene på slep. Sylvi Listhaug er fersk i jobben som justisminister, men har utvilsomt sagt ifra om hvilket område hun synes er viktigst at politiet jobber med. Og det er nok å ta av.

Da hun i dag la fram straffesakstallene til politiet sammen med politidirektør Odd Reidar Humlegård, kunne Listhaug se tilbake på et 2017 der antallet seksuelle overgrep steg igjen.

Nesten 8000 seksuallovbrudd ble anmeldt i fjor, en økning på nesten 13 prosent. Anmeldelsene for seksuell omgang med barn under 14 år økte med 18,4 prosent. Antall anmeldelser som innebærer fremstilling eller fremvisning av overgrep mot barn (nettovergrep) øker kraftig.

Oslo politidistrikt fortalte denne uken om sprengt kapasitet på feltet, og fortvilte over at det var Kripos – og ikke politidistriktene – som var vinneren når det kom til satsing på overgrep i 2018-budsjettet.

– Dette er et område som skal prioriteres av politidistriktene, og da skal det gjenspeile seg i at distriktene får flere saker og også i hvordan distriktene bygger seg opp på feltet. Sånn sett er det en honnør til politidistriktene at man ser flere anmeldelser innen seksuelle overgrep, sier direktør for politifagavdelingen i POD, Kristin Kvigne, til Politiforum.

Hun påpeker at politidistriktene har fått midler til seksuelle overgrep i flere år tidligere, men samtidig ser hun at økningen i saker er proporsjonalt høyere enn satsingene som allerede har kommet.

– Økningen vil kreve enda mer satsing på feltet fra distriktene. Og uten økte midler til det, må politiet forsøke å ta unna saksmengden med dagens budsjett, sier Kvigne.

LES OGSÅ:

Lyttet til politidirektøren: Sylvi Listhaug lyttet til politidirektørens statsitikkprat, før hun selv inntok talerstolen.

Sylvi Listhaug: – Aksepterer at annet prioriteres ned

Justisminister Sylvi Listhaug sier hun stoler på at politimesterne tar den beste vurderinga på hvordan politiet skal ta enda flere av de kriminelle som besitter, deler eller utfører overgrep mot barn.

– Kripos har fått den største satsinga på i 2018-budsjettet når det kommer til seksuelle overgrep mot barn. Hvordan skal distriktene klare å få enda mer kapasitet på feltet da?

– Det må politimesterne prioritere. Jeg mener den enkelte politimesteren er best i stand til å prioritere hvor midlene skal brukes, svarer Listhaug.

Tall Politiforum sitter på, viser at antall narkotikaanmeldelser har gått ned i flere distrikter. Årsaken er usikker, men dette er anmeldelser politiet ofte går til selv. De kan dermed gjenspeile redusert aktivitet fra politiets side, når det kommer til narkotikasaker.

– Når du sier at politimesterne er best egna til å prioritere midler og saker, da aksepterer du altså at de prioriterer bort annen kriminalitet, som for eksempel narkotikakriminalitet?

– Ja. Dette er det aller, aller viktigste politiet kan drive med, sier Listhaug, som nettopp har vært på besøk i Møre og Romsdal politidistrikt for å få et innblikk i hvordan distriktet jobber.

– Jeg er takknemlig for jobben de ansatte gjør her. Det er viktig at de som jobber med dette får den oppfølgingen de trenger, slår Listhaug fast, og slenger seg dermed på i diskusjonen i forbindelse med denne ukens Politiforum-reportasje.

Powered by Labrador CMS