PST-sjef Beate Gangås (midten) besøkte PST-standen under Arendalsuka onsdag formiddag.

ARENDALSUKA

PST debuterte med stand i Arendal: – Folk lurer på om de kan få se mappa si

I år stiller Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) med egen stand på Arendalsuka for første gang. Det ble en kjempesuksess fra første stund.

Publisert

Fra PST-standen ble åpnet på Arendalukas første dag, har det vært en jevn strøm – for ikke å si kø – av skuelystne og interesserte som ønsket å snakke med PST.

– Det har gått over alle forventninger. Vi har hatt jevnt trøkk og stor bredde; fra jobbsøkere til barn og de som bare lurer på hvorfor vi er her. Aldersspennet har vært fra 4-åringer til noen som er nærmere 100, forteller Sigrid Årlid.

Hun er seniorrådgiver HR i PST, og har stått på standen rett foran Arendal kulturhus siden mandag. HR og kommunikasjon hos PST har jobbet med standen siden januar, i samarbeid med ledergruppa.

Får også tips

Årlid forteller at de får mange forskjellige spørsmål fra folk som kommer innom standen.

– Mange er overrasket over at vi er her i det hele tatt. Så er det spørsmål om trusselvurderinger og jobbmuligheter. Barna lurer på hva vi gjør. Noen kommer med tips, men da henviser vi til tipsportalen vår, sier hun.

– Det kommer folk bort til oss som lurer på om de kan få se mappa si, supplerer seniorrådgiver Eirik Veum på PSTs kommunikasjonsavdeling.

– Den har vi ikke med oss. Hvis den finnes da, smiler han spøkefullt videre.

Avmystifiserer tjenesten

I forkant av beslutningen om at PST skal ha en stand under Arendalsuka, var det en debatt om hvorvidt de skulle gjøre det eller ikke. Veum og Årlid er ikke i tvil om at de ønsker seg tilbake.

– Vi på HR jobber med rekruttering, og da må vi være ute og operative der folk er. Vi håper vi får mulighet til å stå her neste år også, sier Årlid.

– Ved å stå her, avmystifiserer vi både tjenesten og de ansatte. Her kan publikum se at vi er vanlige folk. Vi motvirker inntrykket av PST-folk som gamle, grå og utdaterte, legger Veum til.

Besøk fra sjefen

PST-standen skal stå under hele Arendalsuka, og underveis har flere toppledere fra sikkerhetstjenesten tatt turen innom for å møte publikum.

Helge Mehus, leder for PSTs avdeling for beskyttelse av myndighetspersoner, Knut Svenungsen, leder for avdeling for taktisk og teknisk innhenting, og Lars W. Lilleby, leder PSTs avdeling for kontraterror, er blant de som har vært innom.

Da Politiforum møtte PST, var også PST-sjef Beate Gangås på besøk.

– Vi er åpne der vi kan være åpne, og dette er en del av den åpenheten. Så er det helt sikkert ting vi ikke kan være åpne på, for å kunne løse oppdraget vårt på best mulig måte, sier Gangås.

Øker motstandskraften

Arbeiderparti-veteranen Martin Kolberg (til høyre), som i fjor ga seg etter 48 år i politikken, kom bort for å slå av en prat med PST-sjef Beate Gangås.

PST-sjefen blir oppsøkt av flere personer mens hun prater med Politiforum, deriblant tidligere Arbeiderparti-nestor Martin Kolberg.

Å møte publikum på denne måten, har en verdi, mener Gangås.

– PST er til for å beskytte innbyggerne mot alvorlige situasjoner, men det får vi ikke gjort alene. Når vi gir informasjon til publikum, øker det den totale motstandskraften. Vi deler blant annet ut trusselvurderingene våre. Den er det mange her som trenger. Og vi presenterer PST og folkene som jobber her, sier hun.

I tillegg til standen, har også PST to egne arrangementer under Arendalsuka – ett sammen med NSM og E-tjenesten, og ett på torsdag som handler om hvordan PST jobber.

Powered by Labrador CMS