Politiinspektor Grete Lien Metlid og politiadvokat Henrik Radal i Oslo politidistrikt under en pressebrief i politihuset på Grønland.
Politiinspektor Grete Lien Metlid og politiadvokat Henrik Radal i Oslo politidistrikt under en pressebrief i politihuset på Grønland.

Politiet: Nye DNA-metoder ga gjennombrudd i gammel drapssak

Politiet mener de har funnet gjerningspersonen bak drapet på språkforsker Knut Kristiansen (71) i Oslo i 1999. Slektsforskning førte til et gjennombrudd.

Publisert

Politiet mener at en mann i 40-årene drepte Kristiansen, som ble funnet død i leiligheten sin i Borger Withs gate på Sandaker i Oslo 20. juli 1999.

Mannen i 40-årene døde året etter.

– Vi mener å knytte ham direkte til drapet, men vi vil ikke få svar på alle spørsmål i denne saken. Det er ikke en konstatering av skyld i juridisk forstand, sier politiinspektør Grete Lien Metlid.

Kristiansen ble funnet død, utsatt for grov vold. Politiet mener han ble drept 4. juli, to uker før han ble funnet.

– Det var ingen spor på åstedet som viste tegn på innbrudd. Vi mener kun Knut og gjerningspersonen var til stede, og at Knut slapp gjerningspersonen inn, sier Metlid.

Slapp inn gjerningsmannen

Metlid opplyser at de ikke kommer til å gå ut med navn på mannen av hensyn til hans pårørende.

– Vi mener oss sikre på hvem gjerningspersonen var. Han var en norsk mann fra Oslo som på drapstidspunktet var i midten av 40-årene, sier hun.

Metlid sier videre at dette var en mann som i perioder levde et vanskelig liv.

– Det var perioder med rus og tidvis psykisk sykdom, sier hun.

Før drapet ble han siktet for vold, men ble ikke dømt før han døde.

Brukte slektsforskning i etterforskningen

Etterforskere har jobbet aktivt med saken de siste to årene og har gått gjennom alt materiale på nytt.

– Det som ledet til gjennombruddet, er ny etterforskning og DNA-metoder, sier Metlid.

Politiet har for første gang brukt slektsforskning i etterforskningen.

– DNA-teknologien har utviklet seg. Vi fikk flere indikasjoner både på dette med biologisk opprinnelse og utseende uten at det ga oss et navn. Vi så på slektsdatabaser for å se om det kunne gi oss svar, sier hun.

Slektsgranskningen pekte politiet i en retning og gjennombruddet kom da de fikk treff på DNA-sporet og DNA fra en gammel voldssak i et annet politidistrikt.

En verkebyll

John Christian Elden er oppnevnt som bistandsadvokat for familien.

– På vegne av familien vil jeg takke politiet for grundig og kreativt arbeide i etterforskningen. Dette er en kombinasjon av moderne DNA-teknologi og et våkent etterforskerhode som har gitt en løsning og som gjorde det mulig å koble sammen opplysningene. Det har vært en verkebyll for familien i 24 år, og nå er det mulig å få fred, sier Elden til Dagbladet.

Kristiansen var lingvist og ekspert på indisk kultur. Han ga ut en bok om språket romani.

Powered by Labrador CMS