PROBLEMATISK: Patruljeleder Helene Gran Øverli viser hvordan det å ikke få godt nok grep om politiets lettskjold kan skape farlige situasjoner.

Politifolk reagerer: Nytt lettskjold kun tilpasset lange armer

- Det har stort skadepotensiale når man ikke har et godt grep om skjoldet, sier patruljeleder i Tana, Båtsfjord og Berlevåg.

Publisert Sist oppdatert

1. juli 2021 ble nye lettskjold tilgjengelig for bestilling for politiet. Men ettersom lettskjoldet etter hvert har kommet i bruk, reagerer flere politifolk på at det kun ser ut til å være beregnet på personer med lange armer.

Har du kortere armer er det vanskelig å få ordentlig grep rundt håndtaket, noe som gjør at de ikke får holdt lettskjoldet så stødig som de bør.

Her holdes lettskjoldet av en mann som holder skjoldet slik det skal holdes. Avstanden mellom håndtaket og bøylen passer i forhold til armen.
Her holdes lettskjoldet av en dame, som holder det slik at bøylen er på det samme stedet som hos mannen på det andre bildet. Det fører til at hun ikke får ordentlig grep rundt håndtaket.
Her holder den kvinnelige politibetjenten et ordentlig grep rundt håndtaket. Men da kjøres bøylen inn i albueleddet. Dette gjør vondt, og hindrer i lengden noe av blodtilførselen til armen.

Helene Gran Øverli, patruljeleder i Tana, Båtsfjord og Berlevåg, er blant dem som reagerer.

- Skjoldet er for langt for min arm. Det er ikke mulig å stille på håndtaket, og da blir det for langt til at jeg kan få et godt grep, sier hun.

Gran Øverli påpeker at dette kan få konsekvenser for oppgaveløsningen, og sikkerheten.

- Når man ikke kan holde skjoldet godt nok, stiller vi spørsmål ved om det kan gå utover sikkerheten. Det kan gjøre at folk sparker og slår rett i ansiktet mitt, istedenfor i skjoldet, fordi jeg bare holdet skjoldet med fingertuppene. Jeg mener det har stort skadepotensiale når man ikke har et godt grep om skjoldet. Hos oss gjelder dette både de kvinnelige betjentene, og en av de mannlige, sier hun.

Det er nettopp det at det ikke er mulig å flytte på håndtaket som skaper problemer, ifølge patruljelederen.

- Jeg er 1,69 høy, og automatisk har de som er nærmere to meter lengre armer. Hvis man kunne flytte håndtaket på skjoldet til det punktet hvor man griper med hånda, eller hvis man hadde kunnet justere bøylen, hadde skjoldet passet til flere, sier patruljelederen.

Gran Øverli mener noe av problemet er at det ofte er rundt to meter høye menn som er prøvekandidater for operativt utstyr.

- Dette bør testes av personer med forskjellige høyder og av begge kjønn, sier hun.

PFT: - Kan være ubehagelig

Politiets Fellestjenester er derimot ikke enig i at det oftest er to meter høye menn som tester utstyret før det tas i bruk.

- Skjoldet som nå er i bruk er testet av seks personer av ulik størrelse og kjønn under brukertest i anskaffelsesprosessen, sier Haakon Stensrud, pressevakt i PFT.

- Vi tilstreber å ha en variert testgruppe med personer av forskjellig størrelse, kjønn, kompetanse og interesse for å prøve å ha et så representativt utvalg som mulig. PFT har en brukergruppe med et bredt utvalg tjenestepersoner fra hele landet som brukes i testsammenheng, sier han.

- For flere politifolk er det for lang avstand mellom bøylen og håndtaket. Hva tenker dere om at de frykter dette kan gå utover sikkerheten, siden de bare holder skjoldet med fingertuppene?

- Det er mulig for alle tjenestepersoner å bære skjoldet riktig, men det kan være ubehagelig i albueleddet om bøylen hviler der, og dette ble forsøkt utbedret etter brukertest med mer padding på siden av bøylen, sier Stensrud.

Han forklarer at det er riktig at det ikke er mulig å justere på bøylen eller håndtaket på skjoldet. Denne problemstillingen kom også opp under brukertestingen.

- Det var et poeng som kom opp under brukertesten og produsent ble forespurt om muligheten for å kunne flytte bøylene. Tilbakemeldingen var at det ikke var mulig grunnet håndtakene som muliggjør bæring med begge hender kommer i veien, sier Stensrud.

Etterlyser paddingen

Gran Øverli forklarer at de ikke har sett noe til paddingen PFT nevner.

- Dersom alle skal kunne bære skjoldet riktig med padding, burde det følge med padding på bøylen. Den burde være fastmontert, sier hun.

Hun stiller også spørsmålstegn ved tilbakemeldingen om at det ikke var mulig å flytte på bøylen og håndtaket, på grunn av muligheten for å kunne bære håndtaket med begge hender.

- Med et sklisystem hvor man åpnet to skruer og kunne flytte håndtaket opp eller ned, burde det vært mulig, sier Gran Øverli.

Powered by Labrador CMS