MOTTOK PRISER: Jurgen Klaus tok selv turen til prisutdelingen i Kroatia for å dele ut pris til operatør Linda Mari Hammersland fra Vest politidistrikt.

Vest politidistrikt fikk prestisjetung pris for å ha reddet Jurgen (75)

Operatør Linda Mari Hammersland fikk også prisen «Exceptional Call Taker Award». Den fikk Jurgen Klaus selv dele ut til sin redningskvinne.

Publisert

Operatør Linda Mari Hammersland og resten av teamet på operasjonssentralen i Vest politidistrikt, hadde en spesiell dag på jobb 30. juli 2018. Denne dagen fikk de en telefon fra kanadiske Jurgen Klaus (75) som fortalte at han hadde falt ned i en bresprekk. Han antok at det var 15-20 meter opp. 

Operasjonssentralen klarte, sammen med sine samarbeidspartnere i norsk redningstjeneste, å redde Klaus ut av bresprekken og få ham i trygghet

Onsdag vant de den prestisjetunge prisen EENAs 112 Award, under utdelingen i Dubrovnik i Kroatia. 

Operasjonssentralen vant pris i kategorien «PSAP Achievement Award»

GJENSYN: Linda Mari Hammersland ble gledelig overrasket da hun så Jurgen Klaus under prisutdelingen.

I tillegg mottok operatør Linda Mari Hammersland også prisen «Exceptional Call Taker Award». Denne prisen ble delt ut av Jurgen Klaus selv, som hadde kommet til Kroatia for å dele ut prisen til kvinnen som holdt ham oppe og snakket med ham i to timer på telefonen mens de jobbet med å redde ham ut. 

Linda Mari Hammersland er rørt og glad over å motta prisene.

- Vi vant! Og jeg fikk ekstra pris som jeg ikke visste jeg var nominert til engang. Og Jurgen hadde kommet helt fra Canada for å gi prisen! For en fantastisk opplevelse, sier hun, til Politiforum. 

Les hele historien om hvordan Klaus ble reddet her

 Juryens begrunnelse

VANT: Teamet fra Operasjonssentralen ved Vest politidistrikt mottok prisen EENA award i kategorien «PSAP Achievement Award».

Redningsaksjonen var nervepirrende i timene før Klaus ble reddet ut fra bresprekken i Folgefonna. Jurgen hadde vært helt alene da han falt i sprekken, og ingen visste hvor han var. Det visste han veller ikke selv, bortsett fra at han var i Norge.

De fant ikke ut hvor mannen befant seg før operatør Linda Mari Hammersland fikk Klaus til å fiske ut en lapp fra lommen, og han stavet Folgefonna. Selv om dette avgrenset søksområdet, var det likevel et enormt område. 

I begrunnelsen på EENAs nettsider skriver de at «Operatøren holdt linjen og var fast bestemt på å gjøre alt for å finne ham. Ved å bruke redningshelikoptre klarte de å begrense søksområdet ved å høre når lyden ble høyere gjennom telefonen». 

EENA-juryen skriver videre at hele teamet var fullt ut dedikert i redningsaksjonen og klarte å redde Klaus ut fra bresprekket og få ham opp i trygghet. 

HOLDT KONTAKT: Linda Mari Hammersland og Jurgen Klaus har holdt kontakten.

Om prisen Linda Mari Hammersland mottok som operatør, skriver juryen: «Operatører og utsendinger spiller en viktig rolle i beredskapskjeden. En overraskelsespris går til operatøren som ikke ga opp i redningsaksjonen av Jurgen og som gikk utover normen for å sikre at han ble reddet i trygghet». 

- Linda er veldig spesiell

Da det var klart at operasjonssentralen i Vest politidistrikt var nominert til prisen, fortalte Jurgen Klaus i en e-post til Politiforum at aldri vil kunne takke Linda Mari Hammersland, operasjonssentralen og hele redningsteamet nok. Han fortalte også at Hammersland hadde fortalt ham at de var nominert til prisen, og at han var svært begeistret og glad på deres vegne. 

- De fortjener virkelig anerkjennelse. Uten dem hadde jeg ikke overlevd natten. Linda er selvfølgelig veldig spesiell for meg og hele min familie. Hun var den som holdt meg oppe og var utrolig støttende i de over to timene vi snakket på telefonen, skriver Klaus. 

Før utdelingen fortalte også Linda Mari Hammersland at det var stort å representere Norge under EENA Awards. 

- Det er vi som er nominert til prisen, men dette samarbeidet i norsk redningstjeneste er så flott. Det er sånne oppdrag man kan leve lenge på, sa Hammersland. 

Ekstraordinær innsats

I en uttalelse skriver Politidirektoratet, som nominerte operasjonssentralen til prisen, at de ble nominert på grunn av den ekstraordinere innsatsen i redningsarbeidet. 

«Operatøren beholdt roen og teamet arbeidet godt, og sammen klarte de å lokalisere hvor ulykken hadde skjedd og redde den kanadiske turisten. Dette er et godt eksempel på alt det viktige arbeidet som gjøres på operasjonssentraler, og innsatsen i denne redningsaksjonen var avgjørende for å redde den kanadiske turistens liv. Knut Smedsrud, beredskapsdirektør i Politidirektoratet, vil sende sine gratulasjoner til teamet fra Vest politidistrikt». 

Powered by Labrador CMS