Nestlederen for PF-studentene, Thomas Tveit (innfelt), skal henge på den nye regjeringen for å få dem til å oppfylle lovnaden om jobb til alle nyutdannede.
Nestlederen for PF-studentene, Thomas Tveit (innfelt), skal henge på den nye regjeringen for å få dem til å oppfylle lovnaden om jobb til alle nyutdannede.

Vil fotfølge ny regjering med løftet om jobbgaranti

- Vi har uttalelsen på teip og det skal vi fotfølge den nye regjeringen med, sier PF-studentene.

Publisert Sist oppdatert

Thomas Tveit, Nestlederen i PF-Studentene refererer her til den politiske debatten som ble holdt på Politihøgskolen (PHS) den 29. august, i forkant av Stortingsvalget.

Daværende leder i justiskomiteen, Per Sandberg lovte høyt og tydelig at han ville gi politistudentene garanti om jobb ved endt utdanning, dersom Fremskrittspartiet kom i regjering. Og sånn har det blitt. Den nye blåblå regjeringen har gitt politistudentene jobbgaranti i sin nye regjeringsplattform.

I dokumentet fra den påtroppende regjeringen heter også det at regjeringen viderefører målsetningen om to politifolk per 1000 innbyggere i 2020.

«Det vil derfor bli innført en garanti for at nye og ledige stillinger i politiet øker tilsvarende antallet studenter som består Politihøgskolen inntil målet er nådd», skriver den nye regjeringen i sin plattform.

Studentene jubler

– Dette er utrolig positivt for oss, sier Johannes Groseth, studentrådsleder ved PHS i Bodø, til avisa Nordland.

Han mener det var det på tide at politiet får flere stillingshjemler.

– De har økt opptaket på politihøgskolen fra 550 studenter til 720 studenter på ett kull, uten at stillingshjemlene har økt, sier Groseth til avisen.

- Jeg er veldig glad for at politikerne endelig ser ut til å se hva som må gjøres, og hvor mye de faktisk må komme med for å oppnå den bemanningen de selv har sagt at vi må ha, sier Tveit til Poltiforum.

- Har du tro på at dette nå vil bli gjennomført?

- Ja, ut fra det jeg har hørt og lest fra de aktuelle politikerne har jeg inntrykk av at de nå ønsker å gjøre noe.

- Hvordan vil dere følge opp dette i PF-studentene?

- Vi skal ha vårt første styremøte den 25. oktober. Da skal vi samtale med blant annet PF-leder Sigve Bolstad og høre hvordan han tenker. PF-studentenes leder, Michael Næss Kristiansen og jeg har gitt klar beskjed om at vi ønsker å være med i forhold til oppfølging av justisministeren.

Vil være tett på

Tveit tror at det vil gi en god effekt dersom studentene er med i samtaler med justisdepartementet.

- Jeg trur at når de hører om situasjonen i forhold til hva vi tenker om videre jobbmuligheter direkte fra oss, kan gi god effekt

Han poengterer at det er en veldig prekær sitasjon. Det er et stort antall nyutdannede som ikke har jobb, og PF-studentene vil følge opp dette tett.

- Hvilke tilbakemeldinger har du fått på «jobbgarantien» fra studentene?

- Folk er generelt positive. Men jeg trur nok ingen tør å sleppe jubelen helt løs før de ser at det skjer noe.

- Jeg Håper justisdepartementet ser viktigheten av og ikke bare se på byene. De må se på distriktene jevnt fordelt når det gjelder bemanning. Jeg kommer selv fra bygda, og vet at sambygdingene mine er veldig opptatt av dette, sier Tveit.