Her, i Fyresdal, stenger lensmannskontoret nesten to måneder i sommer.
Her, i Fyresdal, stenger lensmannskontoret nesten to måneder i sommer.

- Uten politi på plass får vi problemer

Lensmannskontoret i Fyresdal stenger nesten to måneder i sommer. - Nærvær er avgjørende, sier ordføreren.

Publisert Sist oppdatert

I går kunne Politiforum fortelle at mange lensmannskontorer stenger helt gjennom deler av sommeren.

I Telemark stenger hele ni av tolv lensmannskontorer. Et av dem er Fyresdal lensmannskontor, som har vært stengt siden 23. juni, og som skal være stengt til og med 17. august.

Ordfører i Fyresdal, Erik Skjervagen, sier de i kommunen er opptatt av at det skal være politi i nærheten hele tiden.

- Hvis det ikke er noen politifolk på jobb på lensmannskontoret blir vi engstelige, sier Skjervagen.

Flere hendelser uten politi

Ordføreren har flere ganger de siste årene stått opp for å beholde lensmannskontoret. Senest i fjor, da Politianalysen foreslo å redusere antallet lensmannskontorer.

For en tid tilbake var det diskusjon om lensmannskontoret i Fyresdal skulle legges ned, og på det tidspunktet hadde ikke Fyresdal lensmann.

- Da merket vi at vi fikk problemer. Det utviklet seg negativt i ungdomsmiljøene. For eksempel så vi mer fyllekjøring, ulovlig skuterkjøring og litt slåssing, forteller Skjervagen.

Han påpeker at det fortsatt kan være politifolk på jobb selv om lensmannskontoret er stengt, og at han da er fornøyd. Men Skjervagen er ikke fornøyd dersom den eneste bemanningen er felles vaktordninger med resten av distriktet.

- Vi vet av erfaring at det ikke er nok med en vaktordning med folk som suser rundt i hele Vest-Telemark, slår Skjervagen fast.

- Mye skjer på sommeren

Det er viktig med politi i nærheten hele året. Men på sommeren skjer det spesielt mye.

- Det arrangeres bygdedag, olsok-spel, trollrally, dragrace. Vi har en del store arrangementer sommerstid hvor det er lurt å ha politiet til stede, mener Fyresdal-ordføreren.

En ordfører som ikke tar like tungt på at det lokale lensmannskontoret er sommerstengt er ordfører i Alvdal, Stein Borkhus. Lensmannskontoret i Alvdal og Folldal er delvis stengt i sommer, men Borkhus stoler på vaktordningene.

- Vi er orientert om ressursene som er tilgjengelig i Nord-Østerdalen, rundt 20 minutter unna. Dette er ikke noen stor bekymring politisk eller befolkningen, mener Borkhus.

Han mener det er mer tjenlig at sommerressursene brukes operativt.

- Det er viktigst med ressurser til gode vaktordninger. Sommeråpent lensmannskontor ville kunne gå på bekostning av det, sånn vi har blitt fortalt det, sier Borkhus.