– Skal vi som politikere ivareta vår oppgave med å følge med på utviklingen i politiet trenger vi at alle ansatte på ulike nivåer kan fortelle om sin hverdag, sier Hadia Tajik (Ap).
– Skal vi som politikere ivareta vår oppgave med å følge med på utviklingen i politiet trenger vi at alle ansatte på ulike nivåer kan fortelle om sin hverdag, sier Hadia Tajik (Ap).

Trenger at politifolk forteller

Hadia Tajik synes at utspillet om fryktkultur er alvorlig. En slik kultur vil hindre politisk oversyn av politiet.

Publisert Sist oppdatert

Det var mange kjente ansikt, blant annet leder for justiskomiteen Hadia Tajik (Ap), som fikk med seg tidligere politimester Torbjørn Aas sin uttalelse da boken «Politiledelse» i går ble lansert.

– Jeg har fått informasjon om folk høyt oppe i politiet som ikke er her i dag fordi de frykter for konsekvensene.

Politiforum har prøvd å få en kommentar, men vedkommende som Aas refererte til, ønsker ikke å uttale seg i saken.

I sommer var Aas aktuell da deler av kapittelet han har skrevet i boken ble kjent, der han skriver at ledelsen i POD ba ham om å ikke møte for 22.juli-komiteen.

−Hva synes du det som tidligere politimester Torbjørn Aas sa under boklanseringen?

– Jeg synes det er alvorlig. Politiet har en viktig rolle. Skal vi som politikere ivareta vår oppgave med å følge med på utviklingen i politiet trenger vi at alle ansatte på ulike nivåer kan fortelle om sin hverdag. Når Aas forteller dette i sitt innlegg under boklanseringen forteller det noe om hvordan enkelte føler det. Vi kan ikke ha det slik at ansatte i politiet unnlater å delta på slike arrangementer i frykt for egen karriere, sier Tajik til Politiforum.

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse sa under presentasjonen av «Politiledelse» at politiet må satse på å rekruttere ledere internt fra politiet. Han hhar ikke tro på å hente politiledere utenfra.

Salen hos Gyldendal under lanseringen av «Politiledelse» i går.
Salen hos Gyldendal under lanseringen av «Politiledelse» i går.

– Det er massevis av folk i politiet som kan gå inn politiets lederroller, sa Lerø i sitt innlegg under lanseringen.

– Hva tenker du om hvor politiets operative ledere bør komme fra?

– Det er avhengig av hvilket nivå man tenker på i ledelse av politiet. Men det er ikke tvil om at hvis man skal håndtere store kriser, være i beredskap og ta beslutninger av operativ karaktér må man ha lært dette. Det skal godt gjøres å ha tilegnet seg slik kunnskap utenfor politiet, sier Tajik.

Hun inkluderer politimesterstillingene i den delen av operativ ledelse i politiet hvor det er naturlig å hente lederkandidater fra politiets egne rekker.

Politiforum skriver i denne utgaven av bladet om fryktkultur i politiet.