Odd Reidar Humlegår prøver på ny jakke. Det blir studentene som får den først.
Odd Reidar Humlegår prøver på ny jakke. Det blir studentene som får den først.

Studentene først ut med ny jakke

De som starter på Politihøgskolen til høsten blir den nye uniformsjakkas ansikt utad.

Publisert Sist oppdatert

De nye politijakkene er mottatt med entusiasme blant mange politiansatte. Avtalen ble signert i juni, og arbeidet med å videreutvikle det valgte jakkekonseptet er i gang.

Nå er det klart at de som får bære jakkene aller først er fremtidens politi: De nye studentene på Politihøgskolen.

– Studentene som begynner på PHS til høsten og skal ha uniform i 2017 vil få den nye jakka, sier Reidar Foss i Politidirektoratet.

Deretter følger resten av etaten. Det er politidistriktene selv som skifter ut jakker ved å kjøpe inn på eget investeringsbudsjett, slik som med dagens skinnjakker.

Det vil ta noe tid før alle jakkene blir byttet ut, siden det er ulik hyppighet i bruk av uniformen og flere har forholdsvis nye skinnjakker. Det er etter det Politiforum erfarer snakk om en utskifting som vil pågå de kommende årene.

Politidirektoratet tror imidlertid på at utskiftingstakten vil være noe høyere med ny jakke enn med dagens, ettersom de mener de nye jakkene innebærer en vesentlig kvalitetsheving

Jakke i tre deler

Den nye politijakka er ikke én jakke. Det er et såkalt «jakkekonsept». Jakkene kommer i tre deler: En skalljakke som tåler vind og vær, en softshelljakke til noe enklere bruk og en isolerende jakke i syntetisk materiale som brukes under softshelljakka eller skalljakka på kaldere dager.

Avtalen gjelder også for tollvesenet og kriminalomsorgen.

Verdien på jakka er 50-60 millioner kroner er verdien på jakkeavtalen, og den summen vil altså finansieres gjennom distriktenes investeringsbudsjetter.