UV-lys kan bidra til å avdekke falsk ID. Her er detaljer i et canadisk pass kun synlige i UV-lys.
UV-lys kan bidra til å avdekke falsk ID. Her er detaljer i et canadisk pass kun synlige i UV-lys.

Studentene får lommelykt med UV-lys

...så de kan avsløre falsk ID. Mobiltelefon blir det ikke noe av i studentenes utstyrspakke.

Publisert Sist oppdatert

Ettersom sommeren nærmer seg, legger PHS siste hånd på forberedelsene for et nytt kull politistudenter – som kanskje blir det aller siste kullet som teller 720 studenter.

I utstyrspakka til studentene vil det fra 2017 inngå en ny lommelykt med innebygget UV-lys, opplyser PHS til Politiforum.

– Det kom innspill på behov for en lommelykt, og etterhvert på UV-lys for kontroll av ID-dokumenter. PFT fant en løsning som kombinerer dem, slik at studentene kan bli vant til å sjekke ID-dokumenter, forteller Ingunn Vimme, materiellansvarlig ved PHS, til Politiforum.

Bruk av UV-lampe er en enkel måte å avsløre falsk ID på, og er blant annet introdusert i Utrykningspolitiet. Da Nasjonalt ID-senter evaluerte ID-arbeidet til politiet etter asylkrisen høsten og vinteren 2015, var det å gjøre ID-fag obligatorisk på Politihøgskolen samt å anskaffelse UV-lys blant tiltakene de foreslo.

– Vi synes det er en positiv utvikling at man ser behov for å utstyre politi og patruljer med nødvendig utstyr for ID-kontroll. Og så forutsetter vi at studenter og politifolk også læres opp i riktig og effektiv bruk av verktøyene, sier Per Haddal, seksjonsleder i Nasjonalt ID-senter.

Vurderte mobiltelefon og minnepinne

Fortsatt er hva slags førstehjelpsutstyr de nye studentene eventuelt skal få til vurdering, men ellers er den nye utstyrspakka landet. Endringene som gjøres er for å lette logistikken mellom PHS, studentene og distriktene, der de skal ha praksis og etterhvert jobbe.

Politiet vurderte også å utstyre studentene med mobiltelefon og minnepinne. Mobiltelefonen brukes mer og mer som arbeidsverktøy til opptak av materiale ute i distriktene. Men i denne runden vil studentene ikke få tildelt disse gjenstandene.

I tillegg til lommelykt med UV-lys, kommer det enkelte tillegg i utstyrspakken til studentene. De får øregarnityr, kabel og propp, til samband, samt klips til samband og våpenhylster, så dette kan festes på uniformen når de mottar dette i praksis.

Studentene får også politiets nye vinterlue.