Åsmund Ebbestad og faren Dag Ingvald Ebbestad.
Åsmund Ebbestad og faren Dag Ingvald Ebbestad.

Støttet sønnen i homoparaden

Ordenssjef ved Drammen politistasjon, Dag Ingvald Ebbestad (59), deltok i homoparaden sammen med sønnen Åsmund.

Publisert Sist oppdatert

– Når Åsmund først fortalte meg at han hadde tenkt å delta i paraden, så slo det meg når jeg hadde tenkt litt på det at «det skal jammen jeg også». Det ble en opplevelse jeg ikke ville vært foruten, forteller Ebbestad senior til Politiforum.

LES HELE SAKEN OM ÅSMUNDS DELTAKELSE I PARADEN HER

Ordenssjefen, med nærmere 40 år i politiet bak seg, hadde en todelt motivasjon for å delta.

– Utgangspunktet mitt er at jeg har en rolle både som politileder og som far. For det første synes jeg det er innmari tøft av Åsmund, som en ung mann på vei inn i politiyrket, å være så åpen og modig som står fram. Jeg tenkte at det ville jeg jammen støtte ham i. Så er det politirollen. Dette er en mulighet for meg som politimann og politileder å markere et standpunkt, og en fin måte å vise solidaritet på.

59-åringen medgir at han var spent før han skulle gå i paraden. Han var usikker på hvordan han selv kom til å reagere på å gå i uniform i en gruppe av homofile og lesbiske, og dermed utenfra bli betraktet som en av dem.

– Men det var kun i forkant. Da jeg møtte de flotte menneskene jeg skulle gå sammen med, kollegene mine, og da toget begynte å gå…jeg har aldri i mitt liv opplevd så mange positive tilbakemeldinger til politiet, og jeg har gått i 17. mai-tog i Drammen i mange år. Det var varme blikk og masse applaus.

Sønnen Åsmund var overveldet av gesten fra faren.

– Jeg var utrolig stolt av han, for at han gjorde det. Han tok initiativet selv, og ringte et par dager før paraden. Jeg ble helt satt ut da han sa han skulle være med. Det betydde utrolig masse for meg, både fordi han er faren min, men også fordi han gjorde det som politileder, sier han.

Ebbestad senior håper og tror at det at han stilte opp som politileder, kan bidra til økt inkludering og solidaritet i etaten.

Åsmund Ebbestad introduserer faren Dag Ingvald Ebbestad for Bård Stensli (til høyre).
Åsmund Ebbestad introduserer faren Dag Ingvald Ebbestad for Bård Stensli (til høyre).

– Jeg ser at mange av mine kolleger som er homofile og lesbiske, er nokså tilbakeholdne med å være åpne om det. Da tenker jeg at det å være leder, og gi åpen støtte, kan ha en verdi i så måte. Jeg har tro på viktigheten av å være åpen, og tenker at vi jobbe for at flest mulig er åpne om ting som er viktige for dem. Da er det viktig å være tydelig på holdninger, sier han.

Ordenssjefen har fått mange positive tilbakemeldinger etter at han deltok i paraden, og håper det kan bidra til økt bevisstgjøring blant andre politiledere.