FORBUD I AGDER: Her går en rekke politiansatte i Pride-paraden i Oslo i sommer. Mens i Skeive Sørlandsdager-paraden i Kristiansand nå i ettermiddag forbys ansatte i Agder politidistrikt å delta i uniform. ARKIVFOTO
FORBUD I AGDER: Her går en rekke politiansatte i Pride-paraden i Oslo i sommer. Mens i Skeive Sørlandsdager-paraden i Kristiansand nå i ettermiddag forbys ansatte i Agder politidistrikt å delta i uniform. ARKIVFOTO

– Stiller vi i Pride-paraden, så stiller vi oss bak de budskapene som kommer - det ønsker vi ikke å være med på

Lokallagsleder i Politiets Fellesforbund Agder, Ernst Olav Lunde stiller seg bak uniformforbudet.

Publisert Sist oppdatert

Politimesteren i Agder politidistrikt forbyr politiuniform i Pride-paraden i Kristiansand nå i helga, meldte NRK fredag kveld.

Avgjørelsen står i stor kontrast til da 170 politiansatte gikk i Pride-paraden i Oslo i sommer under parolen «Ett politi for alle» for å synliggjøre trygghet og tillit.

Noe av årsaken til forbudet er nazidemonstrasjonen i Kristiansand i juli, hvor politiet fikk mye kritikk for håndteringen og nå ønsker flere organisasjoner å markere seg. Politimesteren forklarer til NRK at de har fått indikasjoner på at det kan komme en del politiske ytringer.

Lokallagsleder i Agder, Ernst Olav Lunde stiller seg bak forbudet.

− Stiller vi i paraden, så stiller vi oss bak de budskapene som kommer. Når politiet har indikasjoner på at det kan komme en del sterke politiske ytringer, så ønsker vi ikke å være med på det. Dette er også i tråd med politiinstruksen - vi skal være politisk nøytrale, sier Lunde.

Han forteller at det ble diskutert om Politiets Fellesforbund skulle stille i paraden - med fane og uten uniform, men at de valgte å avstå. Ut ifra de tilbakemeldingene som Lunde har fått skal flere ansatte gå i paraden, men da som privatpersoner.

– Det handler om tillit

Leder Ingvild Endestad i foreningen FRI, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, er uenig i vurderingen fra politimesteren.

– Paraden handler først og fremst om å synliggjøre og støtte et mangfoldig samfunn. Ut over dette er den så politisk som den parolen man går under, hvor Oslo-politiet i sommer gikk under parolen «Ett politi for alle», sier Endestad til NRK.

Hun mener tilliten til politiet i Agder er svekket etter håndteringen av nazidemonstrasjonen i Kristiansand i sommer.

− Derfor er det desto viktigere at politiet bruker enhver sjanse til å styrke denne tilliten igjen.

Politiet er i beredskap foran paraden, som starer lørdag ettermiddag.