Filinspilling om skuddbeskyttende verneutstyr i Stavanger
Filinspilling om skuddbeskyttende verneutstyr i Stavanger

Slik bruker du sikkerhetsvesten

Politiets skuddbeskyttende verneutstyr består av mange ulike deler, og rett bruk kan være en utfordring. Nå har PDMT laget film som gir deg svar på det du lurer på.

Publisert Sist oppdatert

- Det er vårt inntrykk at det er mange som er usikre på hvordan de skal bruke og vedlikeholde verneutstyret sitt.

Det sier Espen Strai, avdelingsdirektør for kommunikasjon, og Inger Marie Pedersen, produktleder for vernemateriell, i politiets Data- og Materielltjeneste (PDMT), til Politiforum.no

- Hvem tenker for eksempel på at hvis du ikke vasker underbekledningen ofte nok, så kan dette ødelegge lettvesten?

For å gjøre politifolk helt sikre på hvordan de skal bruke sitt skuddbeskyttende verneutstyr på riktig måte, har PDMT derfor laget en film der man får demonstrert dette visuelt.

SE HELE FILMEN HER!

Lettere å informere på film

Filmen er delt opp i flere kapitler, som hver tar for seg bruk og vedlikehold, samt personlig tilpassing av de ulike delene.

- Riktig bruk er veldig viktig, slik at det virker når det virkelig teller, sier Strai.

- Informasjonen er viktig for å øke trygghetsgraden. Dette kan redde liv, legger Pedersen til.

Tidligere har PDMT reist rundt til de ulike brukerområdene med brosjyrer og annet materiell.

- Men det var en utfordring for oss å få gitt tilstrekkelig informasjon om hvordan folk skal vedlikeholde og bruke verneutstyret sitt, sier Strai.

Han beskriver også den gamle metoden som kostnadsfull og ineffektiv. Med filmen kan brukerne høre og se, og man får demonstrert de aktuelle poengene visuelt.

Les også historien om politibetjenten som ble knivstukket - og reddet av lettvesten

Filmopptak på Stavanger politistasjon

- Når vi skulle gjøre filmopptakene ville vi gjerne ut av Oslo og ut til brukergruppene, forteller Pedersen.

PDMT syntes det var viktig å få vist noe av det gode arbeidet politifolk gjør rundt om i de ulike politidistriktene. Og at valget endte i Stavanger er ikke tilfeldig.

- Det er åtte medlemmer i den faste brukergruppen av operativt personell som bruker verneutstyr. En var i Stavanger, og han var villig til å stille opp i denne filmen, sier Pedersen.

Hun forteller at de syntes det var viktig å bruke en politimann som forteller i filmen.

- Han er selv bruker av verneutstyret og vet hva det er snakk om, og det er fint for politiet at de får dette fortalt av en av sine egne. Dette er også en oppfordring til politimestrene om å bruke de materiellansvarlige til å formidle den kunnskapen de har, sier hun til Politiforum.no

Viktig med riktig tilpassing

Filmen gir en grundig gjennomgang av de ulike delene i det skuddbeskyttende verneutstyret. Det er svært viktig at vesten er riktig tilpasset, forteller Pedersen:

- Vi får jo inn telefoner fra folk som sier at vesten ikke passer. Men så har det flere ganger vist seg at de bare ikke har forstått eller satt seg tilstrekkelig inn i bruksanvisningen, også passer utstyret likevel, når det blir tilpasset riktig.

Politiet kan spare penger

Et annet tema som får stor oppmerksomhet i filmen er vedlikehold. Blant annet skal de ulike delene vaskes, dette for forebygge følgeskader, forteller Pedersen:

- Riktig vedlikehold hindrer videre ødeleggelse. Dette er jo også en mulighet for politiet til å spare masse penger, legger hun til.

- Men det viktigste er at utstyret må være intakt når det trengs. Man må føre kontroll og si fra til materiellansvarlige når noe er defekt.

Tilgjengelig i alle distrikter

Filmen ble nettopp lansert på et seminar for de materiellansvarlige og finnes nå i alle politidistrikter. Den skal legges ut på flere nettsider, og det er ønskelig fra PDMT at den spres så mye som mulig.

- Dette er utstyr for alt operativt politi, og vi har fått veldig positive tilbakemeldinger fra de som har sett den. Vi har fått med mye informasjon som er viktig for folk, sier Strai.

Filmen er delt opp i flere kapitler med tanke på at den kan brukes delvis, til å informere om det som er aktuelt i ulike settinger:

- For eksempel kan kapittelet om måling brukes når studentene skal måltas på Politihøgskolen. Instruktører på skytebanene kan vise kapittelet om det enkelte produktet, og så videre, sier Pedersen.

Filmen kan også brukes av PDMT til å vises for andre etater i forhold til nye avtaler.

Morsomt å filme

Strai og Pedersen er synlig stolte av produktet det har fått til når Politiforum.no møter dem. Og de legger ikke skjul på at de har hatt det ganske morsomt under filmingen:

- Dette har vært kjempegøy. Vi planla godt og gjorde all filmingen på en dag. Dette er et stuntprosjekt, så det er ikke så veldig kostbart heller, sier Strai.

- Vil dere lage flere filmer?

- Ja, vi ønsker nå å lage flere filmer, for eksempel om bruk av IT-tjenester og andre materiellprodukter. Dette er en veldig god måte å få fra mye informasjon på. Vi skulle gjort dette før, sier Strai.