Kaare Songstad er beredskapsdirektør i POD. Nå blir han politimester i Vest.
Kaare Songstad er beredskapsdirektør i POD. Nå blir han politimester i Vest.

Overtar distriktet som etterforsket Monika-saken: – Har mange tanker om det

Beredskapsdirektør Kaare Songstad skal bli politimester i turbulente Vest politidistrikt.

Publisert Sist oppdatert

Beredskapsdirektøren i Politidirektoratet, Kaare Songstad, skal bytte jobb og bli politimester i Vest politidistrikt fra nyttår. Det kom ikke som noe sjokk, etter at navnet hans dukket opp på søkerlisten etter at søkerfristen ble utsatt til 30. september.

Og det er kanskje like greit. Sjokk har det vært nok av i Hordaland politidistrikt, som Songstad skal ta over.

Monika-saken og behandlingen av varslerne i ettertid har preget distriktet innad og svekket tilliten til politiet i Hordaland utad. Tidligere politimester Geir Gudmundsen gikk av, og siden midten av februar Jon Reidar Nilsen fungert som politimester. Tidligere i høst ble det klart at ingen av dem søkte jobben videre.

I nye Vest politidistrikt skal også Sogn og Fjordane inngå. Her er enkelte bekymret for en sentralisering.

Kaare Songstad, beredskapsdirektør og kommende politimester.
Kaare Songstad, beredskapsdirektør og kommende politimester.

– Ekstra utfordrende

Det er med andre ord nok å ta tak i for nåværende beredskapsdirektør Songstad.

– Du skal slå sammen distrikter og drive polititjeneste. Og så skal du attpåtil bygge opp en tillit igjen også. Blir det en ekstra jobb?

– Det er ikke tvil om at Monika-saken som bakteppe gjør at jobben sees på som ekstra utfordrende. Men vi skal bygge opp distriktet på nytt, sammen med de som jobber der. Jeg skal til et sted og kollegaer jeg kjenner godt, sier Songstad.

– Har du allerede nå bestemt deg for noe du vil gjøre annerledes?

– Jeg har selvsagt mange tanker om det, men det er for tidlig å si hva. Jeg vil sette meg inn i den nye jobben og snakke med andre før vi starter oppbygningen av Vest, sier den kommende politimesteren.

– Må ta nødvendige grep

Lokallagsleder i PF i Hordaland, Kjetil Rekdal, vil først og fremst ønske Songstad lykke til og gratulere. Men heller ikke han anser sjefsjobben i Vest som noen enkel oppgave.

– Det å bli politimester vil være krevende med tanke på situasjonen Hordaland politidistrikt har vært i og fremdeles befinner seg i, konstaterer Rekdal.

Det er en situasjon som må bedres under Songstad, ifølge lokallagslederen.

– Det vil være avgjørende at Songstad er i stand til å gjøre de riktige og nødvendige grepene for å bedre situasjonen, sier Rekdal til Politiforum, og legger til at han og lokallaget i PF ser fram til et godt samarbeid med den kommende lederen i Vest politidistrikt.

Har lang erfaring fra Hordaland

Det var lenge snakk om at framtidens politiledere kunne være folk utenfra etaten. Eksempelvis ledere fra store private eller offentlige organisasjoner. Men da alt kom til alt ble det vanskelig, fortalte politidirektør Odd Reidar Humlegård til Politiforum i går.

Songstad er intet unntak. Han har vært i politiet lenge.

Før han ble beredskapsdirektør var han politimester i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt fra 2007 til 2013. Han har vært politimester Vestfinnmark også, fra 2000 til 2002. I Hordaland politidistrikt har han jobbet flere år som politiadvokat og politiinspektør.

Du kan lese mer om bakgrunnen til Songstad og de andre politimestrene her.