Politiets skinnjakker er upraktiske og utdaterte, mener mange polititjenestemenn.
Politiets skinnjakker er upraktiske og utdaterte, mener mange polititjenestemenn.

- Nå blir det nye jakker

Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) får nå i oppdrag å levere nye politijakker. Dermed går det mot slutten for den omstridte skinnjakka.

Publisert Sist oppdatert

Kaare Songstad.jpg
Kaare Songstad.jpg

- PDMT vil motta et oppdragsbrev fra oss nå rett etter nyttår, bekrefter avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering i POD, Kaare Songstad.

I dette brevet ligger det instrukser til PDMT om at de skal levere nye og mer moderne politijakker.

Mange politibetjenter rundt om i landet er misfornøyd med dagens skinnjakker, som har vært del av politiuniformen i 22 år, noe som kom fram da Politiforum skrev om temaet tidligere denne uka. Flere politibetjenter mener jakken er klumpete og upraktisk, og overmoden for utskiftning.

Nå kan det endelig se ut til at det blir fart på prosessen. PDMT vil ifølge Songstad sette igang et pilotkonsept så snart de får oppdragsbrevet på nyåret.

- Dette er noe vi har diskutert også tidligere i høst, og det er på tide å få fart på denne prosessen. Vi er ikke fornøyd med tiden dette har tatt.

- Hvorfor starter dere akkurat nå?

- Vi har en utredning på dette fra 2011 og det kan fortsatt ta tid å få produksjonen ut. Derfor er det viktig at vi kommer i gang. Vi syntes også det passet å offentliggjøre dette nå, når det har vært så stor oppmerksomhet rundt temaet, sier Songstad til Politiforum.

Moderne jakker til alle tjenestemenn i 2015

PDMT opplyser at leveringen trulig ikke vil være klar før siste kvartal i 2015. Enheten kan foreløpig ikke si så mye om den nye jakkens detaljer, før oppdragsbrevet kommer fra POD, men poengterer at konseptet som PDMT tidligere har utviklet innebærer jakker med mer moderne teknologi.

- Jakkene skal leveres til alle operative tjenestemenn og kvinner som i dag har vanlig TII-jakker, opplyser PDMTs infromasjonsavdeling.

- Det var på tide at materielltjenesten nå endelig fikk oppdraget, sier politiets hovedverneombud Audun Buseth til Politiforum.

Han har stor forståelse for politibetjentenes fortvilelse over den utgåtte skinnjakken, og er glad for at POD nå endelig har gitt oppdraget om anskaffelsen.

- Jeg vet at det har vært jobbet med et nytt jakkekonsept for politiet i mange år. Forprosjektet ble avsluttet i fjor, og PDMT har bare ventet på klarsignal fra POD, sier Buseth.

Audun Buseth.jpg
Audun Buseth.jpg

Etter hva Politiforum erfarer har arbeidet med nytt jakkekonsept pågått siden 2006.

- Hvorfor har det tatt så lang tid?

- Intensjonen har vært å ha en sentral finansiering slik at vi kan bytte ut jakkene ved å gi nye til alle på en gang. Det har jeg i utgangspunktet vært enig i, men nå hadde tålmodigheten rent ut og det veldig bra at man nå får satt i gang anskaffelsesprosessen. Så får vi heller bytte ut jakkene litt etter litt, mener Buseth.

Han håper PODs bestilling betyr at det også følger med en sentral finansiering som sikrer rask utskifting av uniformene.

- Vi må unngå at man "bygger" sin egen uniform med å sette på merkelapper og ekstrautstyr på sivile goretexjakker. For publikum må det aldri være tvil om hvordan en politiuniform ser ut. Politiet opererer under alle mulige forhold. Da er det viktig at vi har funksjonelt utstyr, avslutter Buseth.