– Ledere med holdninger som kommer til uttrykk her, bør ikke være ledere, mener PF-leder Sigve Bolstad.
– Ledere med holdninger som kommer til uttrykk her, bør ikke være ledere, mener PF-leder Sigve Bolstad.

– Ledelse bør være et fag

– Man kan ikke forvente at etaten ute skal være profesjonelle, hvis etaten ikke er det på øverste nivå, mener leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad.

Publisert Sist oppdatert

I dag skriver Politiforum om en masteravhandling som viser at politet sliter med rekruttering og oppfølging av ledere, og at nye ledere ikke vet hva jobben de skal gjøre innebærer.

Det kommer også fram hendelser der politiledere forskjellsbehandler andre politiansatte basert på kjønn, legning og tillitsverv.

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, synes masteravhandlingen er interessant.

– Bystrøm bekrefter det som har vært mye snakket om siden Gjørv-kommisjonen påpekte det: politiet har utfordringer på ledernivå og med kultur, sier Bolstad.

Anerkjenner ikke ledelse som fag

Bolstad mener avhandlingen viser at ledelse ikke er anerkjent som et eget fagområde i politiet, i motsetning til i andre deler av samfunnet.

– Politiet må komme dit at ledelse er et fag. I Politiets Fellesforbund er vi opptatt av ledelse. Vi har et opplæringsprogram i samarbeid med Handelshøgskolen i Bergen, som bygger mye på de såkalte Solstrand-kursene i ledelse, som alle våre lokallagsledere er med på. Nettopp ledelse som eget fagområde, er anerkjent mange steder i samfunnet, men tydeligvis ikke i politiet, sier Bolstad.

PF-lederen mener politiet trenger gode ledere for å kunne drive god lederutvikling og jobbe med forståelse av politikultur.

– Det vil gi et bedre politi. Det er viktig at Politidirekoratet sørger for en god strategi rundt lederrekruttering og går foran i oppfølgingen av strategien. Man kan ikke forvente at etaten ute skal være profesjonelle, hvis etaten ikke er det på øverste nivå. Her har Politidirektoratet en jobb å gjøre, det har Bystrøm klart vist i sin masteroppgave.

Bolstad mener holdningene som kommer til uttrykk hos enkelte ledere gjør at de ikke er skikket for jobben.

– Når ledere har slike holdninger overfor både kvinner og homofile som Bystrøm gir eksempler på i artikkelen, burde de ikke vært ledere. Gode og grundige rekrutteringsprosesser bør kunne luke ut folk som har holdninger som ikke er forenelig med å være leder, sier Bolstad.

Politidirektoratet har så langt ikke besvart Politiforums henvendelser.