PÅ TUR: Ingrid Eidstumo sammen med hunden Carlsen på tur, og det blir det mer av i løpet av sommeren.
PÅ TUR: Ingrid Eidstumo sammen med hunden Carlsen på tur, og det blir det mer av i løpet av sommeren.

Kobler ut med turer i fjell og mark sammen med Carlsen

Ingrid Eidstumo er Norges første kvinnelige sjef for hundefaget på PHS. I sommer blir det mange turer i naturen med hunden.

Publisert Sist oppdatert
I «Politisommer» svarer kjente og mindre kjente ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og om arbeidshverdagen i politiet.

Hun var første kvinne i hundetjenesten i Oslo, og i fjor ble Ingrid Eidstumo den første kvinnelige sjefen for hundefaget på PHS.

– Hva skal du i ferien?

Jeg har vært en uke i Spania på Palma de Mallorca. Det var kjempefint, og godt å kombinere med storbyliv med strandliv. Resten av sommeren har jeg tenkt til å gå mange turer i Trollheimen. Det gleder jeg meg til!

Hva er det beste med sommeren?

Det er lange lyse dager. Man får gjort mye mer og har mye mer energi.

– Hvis du skal slappe av skikkelig, hva gjør du da?

Det er å gå i fjell og mark med hunden min Carlsen. Da får jeg kobla skikkelig ut og jeg er virkelig i nuet. Etter en lang tur legger jeg meg i badekaret og leser en god bok.

– Et typisk sommermåltid: Hva lager du?

I Trøndelag er det ikke alltid like bra grillvær, så når sola kommer da er det mat på grillen med en gang. Jeg liker veldig godt å grille laks med for eksempel agurkmiks og fersk ingefær til. Til slutt en dæsj rømme eller Creme Fraiche.

– Hva tar du med deg til en øde øy?

PÅ PLASS: Ingrid Eidstumo sammen med Carlsen ved sin side. Her fra Politihøgskolen på Sæter, like utenfor Kongsvinger i fjor høst. ARKIV
PÅ PLASS: Ingrid Eidstumo sammen med Carlsen ved sin side. Her fra Politihøgskolen på Sæter, like utenfor Kongsvinger i fjor høst. ARKIV

Joggesko! Jeg vil jo oppleve denne øya da, og da må man jo ha godt skotøy. I tillegg ville jeg ha hatt en god flaske rødvin fra Toscana og en god bok.

– Politiet er under store endringer, hva synes du er vanskeligst?

Jeg jobber jo på PHS, så vi blir jo ikke direkte berørt på samme måte som kollegaene ute i politidistriktene. Men jeg hører mye hva som skjer, og jeg tenker at det er vanskelig å gå gjennom en så langvarig prosess. Vi skal jo gjennom store endringer helt fram til 2020. Det kan bli slitsomt og krevende, og lojaliteten settes på prøve. Men samtidig håper jeg at folk er tålmodige. Om noe ikke fungerer med en gang, så er det fort å kritisere og være negativ med en gang. Vi må ha tillit til de i systemet som har utformet dette.

– Og hva har du tro på?

Jeg har trua på at fagkompetansen blir styrka i distriktene. Vår egen kriminalsøkshund i Trøndelag politidistrikt er et eksempel på det. Før måtte vi be om bistand fra Kripos, og av erfaring vet man at det tar noe tid, men nå er det enklere å benytte seg av den. Når noe er lett tilgjengelig blir fagkompetansen styrka. Dette har også ført til at flere sedelighetssaker er oppklart, ifølge politimesteren. Så kriminalsøkshunden er en kjempesuksess og svært viktig i vårt arbeid.

– Hvilken hendelsen i jobben din kommer du aldri til å glemme?

Jeg måtte rykke ut til en ulykke alene. Det var en gutt på bare fire år som var kritisk skadd. Da jeg kom fram lå gutten død i sofaen. Og inn døra kom den ene dattera som nettopp hadde kommet hjem fra skolen. Det å se den lille gutten ligge der og se fortvilelsen til foreldrene og familien var utrolig sterkt. Da fikk jeg virkelig erfare hvor viktig det er å holde hodet kaldt, være profesjonell og å vise omsorg. hvordan det er å holde hodet kaldt. Det har virkelig satt spor – barn er så sårbare.

– Til slutt en sommerhilsen; Hva vil du si til kollegene dine:

Prøv å slapp av og samle krefter til nye faser av politireformen! Tidligere i sommer leste jeg om Arne Næss sine betraktninger rundt det å ha en god diskusjon. Han mener at den er preget av et ønske om ny innsikt, gjensidig respekt og det å forstå hverandre. Det er betraktninger som kan være viktige å tenke på i både forbindelse med politireformen og i hverdagen for øvrig.