– Det var imponerende å se bygget bli reist på bare 22 måneder, sier Odd Reidar Humlegård. Her fra møterommet Gaustatoppen i 7. etasje.
– Det var imponerende å se bygget bli reist på bare 22 måneder, sier Odd Reidar Humlegård. Her fra møterommet Gaustatoppen i 7. etasje.

– Jeg har aldri sittet på en mer nøktern kontorplass

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har ikke lenger eget kontor, men han er likevel strålende fornøyd med PODs nye bygg.

Publisert Sist oppdatert

– På det gamle kontoret mitt hadde jeg en godstol. Den har jeg tilbudt det nye biblioteket, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård står i Gaustatoppen, et av de mange møterommene i Politidirektoratets nye bygg.

I det nye POD-bygget har nemlig standardisering, funksjonalitet og modernisering stått sentralt, forteller han, og kikker ut på arbeidsplassen hans i det åpne kontorlandskapet. Der står bare en enkel kontorstol ved en liten, hvit pult. Selv om han fortsatt sitter i sjuende etasje, må han, som de andre ansatte, snakke med innestemme.

– Orden er viktig i dette nye bygget. Man må sette stolene på plass etter seg, sier politidirektøren.

Han omtaler det nye POD-bygget som et kjempeløft for Politidirektoratet.

Politidirektøren på sin nye arbeidsplass i sjuende etasje i POD-bygget. Han sitter sammen med resten av ledergruppa i POD i et åpent kontorlandskap.
Politidirektøren på sin nye arbeidsplass i sjuende etasje i POD-bygget. Han sitter sammen med resten av ledergruppa i POD i et åpent kontorlandskap.

– Dette skal bli politiets bygg i byen. Det er første gang i historien at POD har et eget bygg, sier Humlegård.

Møtested framfor omreisende sirkus

Som Politiforum forteller i dag, inneholder det nye bygget på Majorstua en rekke nye fasiliteter. Nye møterom, situasjonssenter, kantine og et stort presserom er bare noen av forbedringene.

– Vet du hva det mest fungerende internnettet i Politidirektoratet har vært de siste årene, spør politidirektøren.

– Det har vært T-banenettet og trikkenettet. Vi har sittet på fire ulike steder og måtte reise til og fra hverandre. Det var uholdbart i en så liten organisasjon som POD. Mange møter har vi måttet holde på hotell. Nå slipper vi det. Med åpent kontorlandskap blir informasjonsflyten lettere, og vi har kortere avstand til PFT og PIT for avklaringer.

Humlegård ser nå for seg at det nye POD-bygget kan bli et etatsmøtested. Denne uka samler han representanter fra alle politidistrikter her. I framtiden vil han holde politisjefmøter på møterommene og politisjefmiddager i kantina.

– Politisjefmøtene var jo omtrent som et omreisende sirkus, fra hotell til hotell. Nå har vi det i eget hus og kan skape identitet. Jeg erfarte det samme da vi flyttet Utrykningspolitiet til Stavern, sier Humlegård.

– Bygget er nøkternt og ikke ekstravagant

Rundt i Politi-Norge har distriktene og de ansatte merket mangelen på ressurser på kroppen. Noen politifolk kjører utrangerte biler, andre jobber i brakker der muggsoppen har krøpet opp bak tapetet.

– Ikke alle politifolk har like fine bygg som dette. Hva sier du til de politifolkene som synes dette nye bygget virker litt vel råflott?

– Til de sier jeg at nå var det vi som hadde hatt dårlige lokaler, og at vi åpner ikke et nytt bygg som er dårlig. Vi har holdt bygget funksjonelt og nøkternt, og det er ikke noe her som er speiselt for POD, sier Humlegård.

Han sier politiet har åpnet flere nye bygg de siste årene.

– Vi åpnet for eksempel nytt bygg i Tromsø, med kontorer. Vi åpner nye bygg hvert år. Vi har regnet på dette, og dette er et bygg på markedspris i Oslo. Ingen sitter billigere og mer nøkternt i politiet enn oss. Jeg har aldri sittet på en mer nøktern kontorplass i min tid som leder i politiet. Og jeg må si at folk ser dette som vårt bygg.

Men forståelse for de som ikke har like fine hus, det sier Humlegård at han har.

Fra møtesalen Colosseum skal møtedeltakere både kunne se kinokuppelen og føle på tøffe diskusjoner om politiets framtid.
Fra møtesalen Colosseum skal møtedeltakere både kunne se kinokuppelen og føle på tøffe diskusjoner om politiets framtid.

– Andre steder har man også behov, selvfølgelig. Men det bygges. Nå har vi spart masse penger på å velge nøkterne materialer her og nye bygg må gjerne følge vår standard. Men det er altså ikke PODs bygg som er ekstravagant.

Colosseum

Navnene på møterommene i det nye POD-bygget er hentet fra de høyeste fjelltoppene i de ulike politidistriktene, men politidirektøren uten eget kontor fikk selv bestemme at møterommet nærmest hans pult skulle kalles opp etter Telemarks høyeste topp.

– Det er den toppen jeg har gått mest på selv, sier Humlegård, og åpner døren.

Han beveger seg gjennom kontorlandskapet og inn på et større møterom – Colosseum. Men utsikten over den velkjente kuppelen på Norges mest kjente kino er ikke det eneste opphavet til navnet møterommet.

– Det handler også om at dette skal være en arena. De som kommer hit må være klare og forberedt til strid og til å ta felles beslutninger. De nye politimestrene skal ikke bare styre sine distrikter, men ha et felles ansvar for å utvikle politiet, sier Humlegård.

– Hvem bestemte at dette møterommet skulle hete Colosseum da?

– Det var vel egentlig meg det også.