Dette er en naturlig reaksjon etter å ha blitt utsatt for CS eller pepperspray.
Dette er en naturlig reaksjon etter å ha blitt utsatt for CS eller pepperspray.

– Hun er beinhard

Se politistudenten gå tre runder i gassbua.

Publisert Sist oppdatert

Da politistudentene på Kongsvinger gjennomførte Øvelse Sæther var selvfølgelig gassbua en del av postløpet. Reaksjonene på CS-gass er stort sett de samme. Hvor lenge man holder ut er derimot høyst individuelt.

LES OGSÅ: Alt er lov under studentenes storøvelse

Pepperspray og CS-gass er viktige verktøy i politiets verktøykasse. Da er det naturlig at studentene også vet hvilken effekt disse har.

– Hvis du skulle arrestere meg nå, hadde det gått bra, spør instruktøren.

– Nei, svarer studenten mellom hostekulene.

CS-gass, eller 2-klorbenzalmalonitril som stoffet egentlig heter, brukes ofte av politi og militære til blant annet opprørskontroll på grunn av sine akutte og irriterende egenskaper. Vanlige reaksjoner er rennende øyne og nese, en brennende følelse på hud, øyner og hals og pustevansker. Behandlingen for disse symptomene er ikke verre enn å ta av seg klær som er eksponert og unngå området gassen er brukt på. Å ta seg en løpetur er også anbefalt.Etter dette skal virkningen innen kort tid gi seg.

Pepperspray har lignende egenskaper som CS, i tillegg til forbigående blindhet. Pepperspray er omfattes av våpenloven, og privatpersoner har ikke lov til å eie pepperspray uten tillatelse. Politiet har med hjemmel i våpeninstruksen lov til å bruke pepperspray etter retningslinjer fra den enkelte politisjef.