Politi! Rett! På stedet hvil - hvil. Sluttet orden er ikke det alle forbinder med politiyrket - men det må til. (Foto: Ådne Sinnes)
Amir og Jonas og resten av lag 1 løper strafferunder for feil svar på spørsmål om strafferett og trafikkregler (Foto: Ådne Sinnes)
Når laget skal til hinderbanen er det klart at de må ha med seg noen ekstra passasjerer på veien. (Foto: Ådne Sinnes)
Amir og lagfører Benedicte tasser avgårde med båre. (Foto: Ådne Sinnes)
Gjennom hinderløypen gir Hermann lagkammeraten Sohaib lovens lange, hjelpende arm. (Foto: Ådne Sinnes)
Et av mange hindre som måtte forseres for lagene på Øvelse Sæther. Idrettslærer Bjørn Forfot inspiserer at ingen jukser. (Foto: Ådne Sinnes)
Hands up - men bare for å vise at man er ferdig og vernemasken er sjekket at er klar (Foto: Ådne Sinnes)
Gutta, og jentene, i røyken. (Foto: Ådne Sinnes)
Camilla leder an Jonas, Magnar og resten av laget i springmarsj mot psykologi og hjernetrim-posten. (Foto: Ådne Sinnes)
Lagfører Benedicte leder laget gjennom nok et hinder. Ut av røret hjelpes Ida av Herman. Til venstre sjekker Adrian at alt henger som det skal. (Foto: Ådne Sinnes)
Etter vernemaskeløp, forsering av hinder og ny løperunde er det klart at man må sjekke hvor logikken har tatt veien. Stillheten brytes kun av snufsing, pusting og hosting. (Foto: Ådne Sinnes)
Magnar figurerer som en høyst usamarbeidsvillig beboer som Aksel, Benedicte og Tonje må ta seg av. (Foto: Ådne Sinnes)
Man kommer ikke alltid lengst med makt. Camilla (t.v.) og Ida (t.h.) prøver å komme i prat med en 14-åring som ikke har det helt bra. (Foto: Ådne Sinnes)
Tungvest og vernemaske er en kombinasjon som det ryktes at alle politistudenter elsker. Enda bedre er det når man får lov til å løpe. (Foto: Ådne Sinnes)
Det er kanskje ikke daglig kost for politiet å krype gjennom rør - men det er herved bevist at blåskjorte og slips fungerer til det også. (Foto: Ådne Sinnes)
De fleste trengte litt tid på å komme seg etter å bli utsatt for CS-gass. Her tar Øyvind seg en lite pust på bakken. (Foto: Ådne Sinnes)
Når det brenner handler det om å få folk ut. Her frakter Øyvind (t.h.) ut en bevistløs person sammen med Magnar. (Foto: Ådne Sinnes)
Riktig bæreteknikk er alfa og omega. På denne måten kan man bære sin skade makker fort og langt om situasjonen krever det. (Foto: Ådne Sinnes)
Herman går over notatene for å sjekke om de elektroniske sporene gir mening, mens Magnar og Amir følger med. (Foto: Ådne Sinnes)
For å unngå å kludre med åstedet hjelper hele laget Jonas med å sikre spor. (Foto: Ådne Sinnes)
Tonje sang litt og tok noen armhevninger uten maske i gassen - men til slutt måtte også hun si at nok er nok. (Foto: Ådne Sinnes)
Mellom postene møter lagene hverandre i springmarsj. (Foto: Ådne Sinnes)
Øyvind blir tatt ned av Sohaib mens resten av klasse ser på. (Foto: Ådne Sinnes)
Camilla har god kontroll på Amir. (Foto: Ådne Sinnes)
I løpet av sekunder er Magnar blitt fratatt kosten av Tonje, mens Aksel og Benedicte tar grep. (Foto: Ådne Sinnes)
Jonas og Adrian tar hånd om situasjonen og uskadeliggjør målet. (Foto: Ådne Sinnes)
– Kunne du arrestert noen nå? (Foto: Ådne Sinnes)

Alt er lov under studentenes storøvelse

Det ryktes at tungvest og vernemaske er favorittkombinasjonen til PHS-studentene på Kongsvinger. Politiforum besøkte førsteklassingene på Øvelse Sæther.

– Det er ikke lov!

– Jo, det er det!

– Du kan ikke bare komme inn her og knuse egget i hånden min!

Et egg, som symboliserer VIPen, ligger igjen knust.
Et egg, som symboliserer VIPen, ligger igjen knust. Foto: Ådne Sinnes

Ida roper sint og frustrert til politioverbetjent og innsatsleder Jan Vegard Heierdal. Han har nettopp kommet inn der lag 1 løser oppgaver i strafferett og trafikkregler. Det går for fort til at laget greier å reagere, og Heierdal etterlater seg VIPen laget skulle beskytte i en pøl av skall og knust eggeplomme på en stol.

– Tror du noen lar være å ta ut VIPen din fordi du holder ham i hånda?

Å klage på Heierdals oppførsel til juslæreren hjelper lite. Alt er lov når førsteklassingene ved Politihøgskolen på Kongsvinger gjennomfører Øvelse Sæther.

Hands on-læring

Hele øvelsen går over fire dager, med casebasert instruksjon de to første og evaluering av opplegget på den siste. Det er tredje året øvelsen arrangeres for førsteklasse.

Den egg-knusende innsatslederen Heierdal forteller at hensikten med disse dagene er å fokusere på grunnholdninger og -elementer i norsk politi – gjennomføringsevne, handlekraft, lagånd og samarbeid. Ved å komme seg ut av klasserommet blir det lettere å trene tverrfaglig.

– Øvelsen skal hjelpe studentene til å se sammenhengen mellom fagene. Disse dagene gjør dem litt bedre rustet, gir dem litt bedre forutsetninger til praksisen. Da vil de oppleve hva det vil si å utøve politifaget under stress, med folk som kjefter og gjør livet litt vanskeligere enn det er i klasserommet, forteller Heierdal.

Dag 3 på Øvelse Sæther bærer en klar likhet med stressøvelsene mange har opplevd i førstegangstjenesten. Men det er det politifaglige som skal stå i sentrum:

Undersøkespor
Undersøkespor Foto: Ådne Sinnes

– Om ikke alt, så er store deler av det studentene har gjennomgått i år tatt inn i opplegget. I tillegg er det en øvelse som skal styrke samhold, sier politioverbetjent og faglærer i digitalt politiarbeid og krimteknikk Arnfinn Midtsundstad. Hans erfaring er at politistudentene er fornøyd med opplegget:

– Dette er en dag de ser tilbake på med et bredt smil.

Plan B

Lag 1 prøver å tenke kreativt der de løper mellom postene. I løpet av dagen skal de gjennom tolv øvelser som strekker seg fra kriminalteknikk med e-spor og hjernetrim, til vernemaskeløping og arrestasjon av lite medgjørlige personer. Så det er først når de løper for å rekke neste at de kan planlegge hvordan de kan gjenreise sin tapte ære, og verdifulle poeng, etter tapet av VIPen. Alt fra infiltrasjon og kløkt, til rå maktbruk vurderes:

– Vi finner et annet lag med skinnjakker, så spør en av oss om det ikke er den sin tur til å bære egget.

– Vi kan overtale han fyren på kjøkkenet til å gi oss et nytt, kommer det fra en annen.

– Eventuelt så er vi vel faktisk i stand til å legge folk i jern og ransake, er vi ikke det?

Heierdal har forsikret laget om at noe lignende aldri har skjedd før – og om laget greier å få tak i et nytt egg skal de premieres for det.

Lager ikke fantasifigurer

– Vi prøver å holde oss tett på virkeligheten. Noe som vi tror er veldig essensielt med tanke på hva andreårsstudentene møter under praksisåret. Vi skal ikke lage fantasifigurer for dem, sier Vanja Lundgren Sørli, studieleder for førsteåret på Kongsvinger.

Med utgangspunkt i situasjoner som ligger tett opp til PHS-læringskravene har Lundgren Sørli sammen me kollegaene tatt et dypdykk i pensum og egne erfaringer. I tillegg har de hentet inn eksterne for å gjøre øvelsen så virkelighetsnær som mulig. Det har ført til mange gode tilbakemeldinger.

– Vi er veldig stolte av det som er den største tverrfaglige øvelsen vi har – men det koster. Det går på bekostning av andre ting, og med reduseringen av PHS sitt budsjett er det ikke garantert at vi kan arrangere dette neste år. Det blir stramme prioriteringer, sier Lundgren Sørli.

Politi, tre av

Dagen er slutt og seks av de tolv lagene har mistet VIPen. De andre har båret egget gjennom en tåke av tåregass og evakuering av brennende bygninger, hinderløyper, bårebæring og uvennlige instruktører som har brukt kløkt og makt for å ødelegge for lagene. Det eneste som gjenstår nå er å kvitte seg med de fem vernevestene lagene har dratt med seg hele dagen. Det gjøres med glede. Å levere inn de resterende eggene er betydelig vanskeligere for studentene:

– Ikke gjør det! Det er bare et nytt triks!

Til toppen