En operasjonsleder på politiets operasjonssentral snakker med en kollega fra en annen av etatene, i landets eneste samlokaliserte operasjonssentral i Drammen.
En operasjonsleder på politiets operasjonssentral snakker med en kollega fra en annen av etatene, i landets eneste samlokaliserte operasjonssentral i Drammen.

Gjør helomvending om antall ansatte på operasjonssentralene

Justisminister Anders Anundsen har ombestemt seg og trenger ikke lenger seks operatører på jobb.

Publisert Sist oppdatert

Politireformen er klar: «Operasjonssentralen i politidistriktene skal bemannes med minst seks operatører.». Politianalysen fra 2013 var bakgrunnen for tallet.

Men nå snur justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Anundsen har skrevet et brev til justiskomiteen på Stortinget, der han sier at den faglige anbefalingen er tre operatører.

– Dette gjør jo at vi begynner å lure på om det er andre ting i forslaget til politireform som heller ikke holder faglig mål, sier Hadia Tajik (Ap), leder i justiskomiteen, til TV2, som omtalte saken i kveld.

Hadde et bemanningsproblem

Politiforum har tidligere belyst problemer med bemanning på fremtidens operasjonssentraler. I politireformen står det nemlig at man må ha en økning i antall ansatte på operasjonssentralene hvis man vil ha seks operatører i 11 distrikter eller mer.

Men i november i fjor gjennomførte Politiforum en undersøkelse blant operasjonslederne ved sentralene. Svarene fra bare operasjonslederne, tydet på at politiet kunne miste over hundre operasjonsledere som følge av flytting av mange operasjonssentraler.

– Det finnes ingen reform, verken i offentlig sektor eller andre steder, der det ikke dukker opp problemer underveis som er viktig å ta tak i. Da mener jeg det er viktig at jeg som ansvarlig statsråd tar tak i de problemene, skisserer opp alternativene og får en politisk diskusjon om hvordan man ønsker at prioriteringene av politiets ressurser skal være, sier Anundsen til TV2 i kveld, og fortsetter:

– Det viser seg at hvis du skal øke bemanninga så mye som det opprinnelige forslaget fra blant annet Politianalysen, så vil du dra ut mye operative ressurser og plassere de på operasjonssentraler som har lite å gjøre.

LES OGSÅ: Politiet kan miste over 100 operasjonsledere.

LES OGSÅ: 110-sentralene: - Trenger mer plass på de nye operasjonssentralene.

Har et mulig plassproblem

I januar omtalte også Politiforum et mulig plassproblem på de nye operasjonssentralene. For mens politiet har ønsket å bli flere operatører på vakt – i alle fall fram til i kveld – ønsker Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap å redusere antall operatører på 110-sentralene. Dette ble lagt til grunn i plassbehovet for nye, samlokaliserte operasjonsentraler.

Men 110-sentralene selv er uenige i reduksjonen. Skulle 110-sentralene vinne fram og beholde en høyere bemanning, vil det dermed ha blitt lagt til grunn for lite plass i de nye operasjonssentralene.

Hvis det blir tre, og ikke seks, politioperatører på vakt til enhver tid, kan Anundsen med andre ord ha gjort både rekrutteringsproblemene og plassproblemene i de nye sentralene mindre.

Hadia Tajik sier til TV2 at det er oppsiktsvekkende at et beredskapsspørsmål som operatørbemanning virker lite gjennomarbeidet.

Powered by Labrador CMS