FRYKTKULTUR: Under lanseringen av boken «Politiledelse» kom Torbjørn Aas med nok et eksempel på fryktkulturen i politiet
FRYKTKULTUR: Under lanseringen av boken «Politiledelse» kom Torbjørn Aas med nok et eksempel på fryktkulturen i politiet

Fryktkultur under boklansering

– Jeg har fått informasjon om folk høyt oppe i politiet som ikke er her i dag fordi de frykter for konsekvensene, sa Torbjørn Aas under lanseringen av boken «Politiledelse» i går.

Publisert Sist oppdatert

Da boken Politiledelse ble lansert i går ble det igjen sagt av tidligere politimester Torbjørn Aas at fryktkulturen lever i beste velgående i etaten:

– Jeg har fått informasjon om folk høyt oppe i politiet som ikke er her i dag fordi de frykter for konsekvensene, sa Aas under sitt innlegg.

Politiforum har prøvd å få en kommentar, men vedkommende som Aas refererte til, ønsker ikke å uttale seg i saken.

I Politiforums papirutgave skriver vi om fryktkulturen i politiet og hva som skjer hvis du sier fra.

Les «Finnes fryktkulturen i politiet?»

– Kan ikke være kjent med en slik kultur

– Vi er ikke kjent med at enkeltmedlemmer fryktet konsekvensene av å delta på den aktuelle boklanseringen, sier leder for Politiets Fellesforbund Politilederne Lill-Heidi Tinholt til Politiforum.

– Hvis det er slik at enkeltmedlemmer sitter med en slik frykt, så oppfordres de til å ta kontakt. For vi kan ikke være kjent med en slik kultur at folk skal frykte å delta på en boklansering som denne, sier Tinholt.

Til Dagbladet sier Aas at det er snakk om én person som har gitt ham denne tilbakemeldingen. Han sier han ikke vet hvilke konsekvenser vedkommende frykter.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård og tidligere politimester i Vestfinnmark PD Torbjørn Aas under lanseringen av «Politiledelse»
Politidirektør Odd Reidar Humlegård og tidligere politimester i Vestfinnmark PD Torbjørn Aas under lanseringen av «Politiledelse»

Konflikten om 22.juli-høringen

I sommer var Aas aktuell da deler av kapittelet han har skrevet i boken ble kjent. Der sammenligner han ledelsen i politiet og helsevesenet og greier ut om åpenhetskulturen han møtte i kjølvannet av 22.juli, da han oppfattet å bli bedt om å ikke møte for komiteen.

POD ville kontrollere 22.juli-høringen

«Da jeg varslet POD om at jeg var innkalt til høringen (kontroll- og konstitusjonskomiteens 22. juli-hørin, jou.anm), ble jeg fra lederhold kraftig utfordret på om jeg virkelig hadde tenkt å takke ja til å forklare meg overfor komiteen. Dette opplevde jeg som både merkelig og ubehagelig».

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har tidligere sagt til Politiforum at han ikke kjenner seg igjen i Aas’ opplevelse. Han har sagt at POD i forkant av komitéhøringen inviterte de som skulle møte for komiteen til et forberedende møte. Dette var for å diskutere ulike problemstillinger og hvilke spørsmål komiteen ville stille.

– Det ble ikke snakket om «ingen kommentar»