Alexander Sjøvold Thofte og Vegard Kristiansen opplever at de har en trygghet på hofta når de er bevæpnet.
Alexander Sjøvold Thofte og Vegard Kristiansen opplever at de har en trygghet på hofta når de er bevæpnet.

Ett år med bevæpning: – Barna kommer fortsatt løpende

Politibetjentene i Bodø, og resten av politiet, har vært bevæpnet ett år.

Publisert Sist oppdatert

Den 25. november i fjor ble politiet midlertidig bevæpnet. Etter én dag med bevæpning, fortalte politimennene Vegard Kristiansen og Alexander Sjøvold Thofte i Bodø til Politiforum at de ikke merket særlig forskjell i kontakten med publikum.

I dag har de ikke bare én dag, men et helt år, med våpen på hofta bak seg. Fortsatt er konklusjonen deres den samme.

– Det er godt å se at jeg fortsatt kan gå i barnehagen og at barna kommer løpende. Og at jeg kan hjelpe gamle tanter med sparken over veien. De som sier at folk blir mer redde oss fordi vi har våpen, snakker ikke sant, sier Kristiansen til Politiforum i dag.

– I dag var jeg på fotpatrulje i Bodø sentrum. Barna vi møtte brydde seg om bilen, om oss som politifolk og om å fange tyver, ikke våpenet. Jeg har ikke fått én eneste negativ tilbakemelding i løpet av dette året, forteller Thofte.

– Gir bedre mentale forberedelser

Publikum og politiet har fortsatt god kontakt, forteller de to politimennene i Bodø.
Publikum og politiet har fortsatt god kontakt, forteller de to politimennene i Bodø.

Erfaringene er ifølge Kristiansen slik de forutså, at politiet i Norge fortsatt har er svært sivilt preg.

– Men vi merker at vi er bedre rustet til å løse de oppdragene der vi før måtte trekke oss ut eller hente våpen. Jeg føler meg bedre rustet til å løse samfunnsoppdraget, sier Kristiansen.

Har dere havnet i situasjoner der våpenet har vært nødvendig?

Vi har ikke hatt store og truende hendelser her i Bodø. Men vi opplever jo situasjoner der det er godt å vite at man har våpenet hvis man skulle trenge det. Det kan være at man skal snakke med mennesker som vi vet kan ha farlige gjenstander. Da er det godt å vite at vi kan takle det vi er satt til, sier Kristiansen.

– For egen del merker jeg at når jeg skal på bevæpnede oppdrag, så slipper jeg stressfaktoren ved å måtte finne fram våpen og klargjøre utstyret. Det gjør at jeg får tid til å forberede meg bedre mentalt på selve oppdraget, sier Thofte.

Ønsker seg en avklaring

For et år siden spurte Politiforum de to betjentene hvor lenge de trodde de ville være bevæpnet. Svaret var at de fire første ukene trolig bare var starten. Det fikk de rett i.

Hva tror dere skjer med våpenet framover nå?

Jeg tror mange har mål om å fjerne våpenet igjen. Men jeg håper og tror at man har vett til å la politifolk være bevæpnet videre, med den trusselsituasjonen som finnes i dag. Jeg ser ikke hvordan man skal komme seg bort fra bevæpningen, slik situasjonen er, forteller Kristiansen.

Thofte er enig. Han håper man vurderer å gjøre bevæpningen fast.

– Slik det er nå virker det i alle fall litt vinglete. I det ene øyeblikket skal vi ikke ha magasin i våpenet lenger, i det neste skal vi avvæpnes helt og deretter skal vi ha full bevæpning igjen. Jeg håper på en avklaring, sier politimannen.