Det er lett å trekke av pistolen i hylsteret

Det er ikke veldig vanskelig å få stukket en finger ned i hylsteret og trekke av politiets pistol. Vi har testet.

Publisert Sist oppdatert

– Det skal langt på vei være umulig å få plass til en finger i et lukket hylster. Og så attpåtil få beveget fingeren til å løse sikringen og dra i avtrekkeren, skriver en våpenfaglig kyndig leser til Dagbladet i dag.

Men det stemmer ikke.

Det er nemlig ikke ekstern sikring på politiets pistol. Og Politiforum har forsøkt å trekke av hylstret våpen – med hell.

Det er ikke veldig vanskelig å få stukket en finger ned i hylsteret å ta avtrekk på politietstjenestevåpen. I alle fall ikke når den som bærer våpenet ikke gjør motstand.

Politiet går til vanlig med ladd våpen. Det vil si at det er skudd i kammeret på våpenet - til forskjell fra halvladd våpen der magasin med skudd er satt i, men det ikke er tatt ladegrep.

Da Politiforum så nærmere på om det faktisk er mulig å trekke av med to av politiets pistoler, og i så fall hvor vanskelig det er å få trukket i avtrekkerbøylen når våpenet er hylstret, fant vi følgende:

Bøylen som blokkerer hanen

– I utgangspunktet skal bøylen, som tas over for å sikre våpenet fra å bli tatt ut av hylsteret, hindre avtrekk ved å blokkere hanen, sa Politiets Fellestjenester til Politiforum i dag.

Bøylen er festet på toppen av hylsteret. Men det kan likevel være plass til at hanen kan spennes og skuddet avfyres likevel. Det går ikke an for politifolk å justere dette selv.

Det er tydelig forskjell på bredden på lyktene. Over: M3X Under: Surefire X300
Det er tydelig forskjell på bredden på lyktene. Over: M3X Under: Surefire X300

Bredden på lykten

Hylsteret politiet er satt opp med fra PFT, Safariland 6005, er designet for å passe med lykten L-3 Warrior Systems M3X. I tillegg til denne lykten brukes også Surefire X300 av politiet.

Når våpenet er utstyrt med M3X-lykten er det lettere, med tynne fingre veldig lett, å nå avtrekket. Man får faktisk lagt fingeren rundt avtrekkeren og trukket av. Med X300 er kom våpenet lengre ned i hylsteret, noe som gjør det vanskeligere, men langt fra umulig, å gjøre det samme. Vi fikk det til der også.

Ved å stramme hylsteret for mye vil man ikke kunne dra våpenet på en hensiktsmessig måte.
Ved å stramme hylsteret for mye vil man ikke kunne dra våpenet på en hensiktsmessig måte.

Det kan imidlertid være forskjell på hylstrene etter alder og hvor slitte de er. Politiforum har testet kun to hylstre.

Stramming av hylsteret

Hylsteret skal være så hardt strammet at du skal kunne snu hlysteret på hodet uten at våpenet faller ut. Det viser seg at denne innstillingen har lite å si for hvor lett det er å komme til avtrekkeren, men mye å si hvor vanskelig det er å få dratt ut våpenet.

Det er ikke behagelig å stikke fingeren ned i hylsteret – men det går.