POLITIHUMOR

Militær orden trumfet hemmelig valg

Denne historien er fra den tiden man kunne møte på lensmannskontoret for å avgi forhåndsstemme ved stortingsvalg.

Publisert

Denne historien kommer fra «historielageret» fra Bardu lensmannskontor, og fant sted før min tjenestetid ved kontoret. Historien ble fortalt av min tidligere sjef, med stor innlevelse og en god latter. 

Bakteppet er at Bardu lensmannskontor har Setermoen leir i sitt distrikt, med Forsvaret tett innpå lokalsamfunnet.

Historien er fra den tiden man kunne møte på lensmannskontoret for å avgi forhåndsstemme ved stortingsvalg. Man kunne møte opp og registrere seg, og fikk deretter gå inn i et avlukke for å legge stemmeseddelen i en konvolutt. Konvolutten ble deretter lagt i ei valgurne; alt i henhold til valgloven og krav om hemmelig stemmegivning.

Ved ett av stortingsvalgene så de ansatte på kontoret at en tropp kom marsjerende under kommando av en løytnant. Utenfor kontoret beordret løytnanten «holdt». 

Troppen ble stående i ryddige rekker der ute mens løytnanten kom inn og meldte fra at troppen hans ønsket å avgi forhåndsstemme, da de skulle ut på øvelse på selve valgdagen.

Dette var greit for lensmannen, og han ba om at den første som skulle stemme kunne komme inn. Det var da løytnanten kom med følgende spørsmål:

– Hvilket parti ville lensmannen ha inn først?

Det viste seg at løytnanten før avmarsj fra førstebataljon hadde stilt opp troppen ut ifra hvilket parti de skulle stemme på – sikkert i den hensikt at stemmeavgivningen skulle gå raskt og effektivt for seg. 

På yttersiden av kontoret sto dermed soldatene meget godt organisert, dog uten at kravet om hemmelig valg var ivaretatt. Valgene de enkelte gjorde, fremsto likevel som av egen fri vilje.

Powered by Labrador CMS