Vi har det bra, vi politistudenter

Publisert Sist oppdatert

Faktisk så bra at vi er de mest fornøyde studentene i hele Norge, ifølge studentbarometeret. Det forstår jeg godt. Politiutdanningen vår er solid. Variasjonen i fagene gjør politistudiet unikt. Men det finnes rom for forbedring.

En god forbedring ville vært ny Politihøgskole i Oslo. Dette skjer dessverre ikke med det første. Den politiske viljen er fraværende. Det er andre ting i politiet som må forbedres før en ny skole prioriteres, og det er forståelig. Men det er uheldig at ansatte og studenter stues sammen i trange, gamle og utdaterte bygg på Majorstua. Slik legger ikke til rette for å innfri publikums forventninger til hva et politi skal kunne mestre, og legger ikke til rette for optimal faglig utvikling.

For å bli enda bedre politi må vi få best mulig forutsetninger for å lære yrket og utvikle oss. Vi må ha muligheten til å øve på realistiske scenarioer, og vi må ha mulighet til å trene på egne ferdigheter. Ved å bygge en moderne politihøgskole kunne man lagt grunnlaget for en solid kunnskapsbasert videreutvikling av politietaten og gitt både kommende og nåværende politifolk enda bedre mulighet for faglig utvikling.

Vi var nylig på studietur til Finland. Der fikk vi se hvordan det finske politiet har satset stort på utdanning. På politiskolen i Tampere ligger Europas største øvingsby komplett med ekte leiligheter og boligblokker, hotell, bar, apotek, og gater med skilt, lyskryss, og mye mer. Det fantes operasjonssentraler på området, en komplett arrest, flere skytebaner, kjørebane, treningshall og mye mer snadder for ivrige politistudenter.

Studentene kunne når som helst og hvor ofte de ønsket låne alt av utstyr, våpen, biler, datamaskiner og annet utstyr, og trene på egne ferdigheter i svært realistiske omgivelser. Alle øvelsene og casene ble filmet og tatt opp på lyd for evaluering. Alt av utstyr og fasiliteter var topp moderne.

Ved å bygge ny politihøgskole i Oslo, vil man vise at man investerer i fremtiden og legger forholdene til rette for å gi politietaten best mulig forhold for læring og utvikling. Med kriminalitet i endring og utvikling trenger vi en utdanningsinstitusjon som henger med i tiden. Det er bra at fagplaner endres og nye fag blir skapt, men rammene rundt må også henge med i tiden.

Politifolk og politistudenter fortjener skikkelige verktøy og ikke minst gode muligheter for utdanning og trening. Slik gir grobunn for enda bedre faglig vekst og utvikling, og ikke minst forebygging av fremtidens kriminalitet.

Powered by Labrador CMS