Velkommen 2015, hva byr du på?

Vi har allerede smakt på de første dagene av det nye året. Stort sett er alt i 2015 ganske likt 2014. Dessverre.

Publisert Sist oppdatert

Dessverre for de ferdigutdannede politistudentene som går arbeidsledige, og dessverre for innbyggerne i Norge som ønsker flere politifolk.

Samtidig som de fleste av oss spiste god mat, drakk sprudlevann og fyrte opp raketter, gikk mange politiutdannede nok et usikkert jobbår i møte. Løftet fra regjeringen var at alle politiutdannede med bestått eksamen fra politihøgskolen skulle være i jobb innen 1. januar 2015. Slik ble det ikke. Jobbgarantien var nok engang brutt.

Når du ringer politiet, forventer du å få hjelp. Blir du utsatt for en kriminell handling eller ulykke forventer du at politiet har tid og folk som kan ta seg av deg. Det er pinlig når vi i politiet ber ofre for innbrudd ta åstedsundersøkelsen selv, eller sender kriminelle hjem uten avhør og anmeldelse på grunn av manglende kapasitet på etterforskning. Det er også flaut når saker blir henlagt på grunn av ressursmangel.

I sommer opplevde jeg selv å ikke få hjelp av politiet. Jeg kjørte bak en bil som tydelig ikke hadde noe på veien å gjøre. Et under gjorde at bilisten ikke havnet i fronten på en annen bil. Jeg mistenkte rus og ringte politiet. Der fikk jeg beskjed om å ordne opp selv. Det var ikke noen politifolk på jobb i området. Hvor ble det av det lokalt forankrede politiet?

I høst har jeg vært i praksis ved Stavanger politistasjon. Her har jeg som politi opplevd utilstrekkeligheten man føler når oppdrag og mennesker må prioriteres bort på grunn av manglende resurser. Det er nesten rart at politiet har såpass høy tillit blant folk når det er slik. Kanskje den høye tilliten skyldes at folk flest ikke møter politiet? Den tilliten vi trenger er tilliten til de vi faktisk møter. Blant de som har hatt noe med politiet å gjøre, har bare halvparten tillit til oss.

Dagens politibemanning er ingen tjent med. Det er for få politiansatte. Da er det merkelig at samtidig som vi mangler politifolk i Norge, har vi politifolk som går arbeidsledige. Hvorfor ikke få folk ut i jobb?

Vi kan ikke ha det slik i Norge at vi ikke har råd til å gi befolkningen trygghet og sikkerhet. Det koster mye mer å gamble på sikkerhet, enn å ivareta den. Det er bedre å forebygge enn å reparere.

Jeg kaster ballen over til deg, justisminister Anundsen. Jeg vet at du har lovet både stillinger og penger. Det er veldig bra. Jeg kommer allikevel til å mase og klore på døren din helt til alle har jobb. Ingen er tjent med at politifolk går arbeidsledige. Mitt ønske for året er at du sørger for at alle nyutdannede politifolk får jobb i år.

You fix, Anders? Godt nytt år!

Powered by Labrador CMS