2013 vs 2016: Bekymringen er den samme

Tre år etter lovnaden fra regjeringen, er det fortsatt bekymring blant politistudenter for at de må gå arbeidsledige.

Publisert Sist oppdatert

I 2013 kom den aldri så glade nyheten med lovnad fra regjeringen om at nyutdannede politifolk skulle møte en sikker fremtid etter endt utdanning med jobb i politiet.

I 2016, tre år senere, er det fortsatt like stor bekymring blant studenter om hvorvidt man får jobb etter endt utdanning eller ikke.

Hvert år går nyutdannede politistudenter med et vitnemål i møte med en usikker fremtid om jobb i etaten. Man skulle vel tro at jobbgarantien i 2013 skulle være med på å endre denne situasjonen?

Det er flere spørsmål enn svar som dukker opp når det gjelder jobbsituasjonen blant nyutdannede. Ferske tall fra Politidirektoratet viser at kun 36 nyutdannede fra årets kull er i fast stilling, av hele 712 nyutdannede. Og hvis en ser på faste ansettelser blant fjorårets kull, er det kun kun 395 av et kull på 655 studenter. Etterslepet fra fjoråret kan gjøre det vanskeligere for årets kull. På bakgrunn av jobbgarantien fra 2013 burde vel situasjonen vært en helt annen. Faktum er at kun 36 personer er i fast stilling fra årets kull.

Unikt for årets nyutdannede studenter er vel og merke at de søker jobb i en ganske så hektisk periode. Politietaten er midt i store endringer hvor blant annet politidistrikter skal legges sammen, lensmannskontorer legges ned, stillinger omdirigeres mellom de ulike politistasjonene og mye mer. Men det er ingen overraskelse at studenter uteksamineres i juni hvert år fra Politihøgskolen. Og at slike endringer ikke skal gå utover øremerkede stillinger til nyutdannede.

Uavhengig av endringer i politietaten eller etterslep fra tidligere kull, så skal og burde tallene for årets kull være bedre. Regjeringen bevilget på nytt igjen i år 350 stillinger øremerket nyutdannede studenter fra Politihøgskolen. På tross av at tallene er slik de er per dags dato, håper jeg at de er midlertidige. Jeg håper de øremerkede midlene knyttet til 350 stillinger til nyutdannede straks kommer tilsyne.

Powered by Labrador CMS