Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Mehl: Norge vil bistå i etterforskningen av eventuelle krigsforbrytelser i Gaza og Israel

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) varsler at Norge vil se på mulighetene for å bistå i en eventuell etterforskning av krigsforbrytelser i Gaza og Israel.

Publisert Sist oppdatert

– Det er umenneskelig hvordan sivile rammes i den blodige konflikten på Gaza og i Israel. Krigsforbrytelser er aldri akseptabelt. De skyldige i eventuelle krigsforbrytelser må stilles til ansvar, sier Mehl i en pressemelding.

– Dersom vi får en anmodning om å bidra i en etterforskning, er vi innstilt på å stille med ressurser raskt. Uansett hvem som står bak, har sivile et særlig vern mot angrep i en konflikt, fortsetter hun.

Mehl viser til at Norge tidligere har bidratt med personell fra Kripos til Den internasjonale straffedomstolen i Haag for å etterforske mulige krigsforbrytelser, blant annet i Ukraina.

Hovedanklager ved Den internasjonale straffedomstolen åpnet i 2021 etterforskning av mulige krigsforbrytelser begått i Palestina, inkludert på Gaza. Domstolen kan også se på forbrytelser begått etter at etterforskning ble åpnet, påpeker Mehl.

- Internasjonal humanitærrett forbyr angrep på sivile. Sykehus har et særlig vern. Norge har bedt om at humanitær bistand kommer inn til Gaza. Det internasjonale samfunnet må gå sammen i å beskytte grunnleggende prinsipper i en krig, sier Mehl.

Powered by Labrador CMS