POLITIMESTEREN I SØR-VEST

Lover å bøye seg for Sivilombudet - men håper på reforhandlet ATB-avtale

Dersom Sivilombudet kommer til at den omstridte praktiseringen av gjennomsnittsberegning av arbeidstid ved ferieuttak er i strid med loven, kommer Sør-Vest politidistrikt til å umiddelbart endre praksis. Det lover politimester Hans Vik.

UROLIG FARVANN: Politimester i Sør-Vest politidistrikt, Hans Vik, leder et distrikt med mye uro, mange varslingssaker og konflikter. Han lover å endre praksis for beregning av arbeidstid ved ferieuttak dersom Sivilombudet kommer med kritikk.
Publisert

Samtidig håper politimesteren at de pågående forhandlingene om nye arbeidstidsbestemmelser (ATB) for politiet skal få inn nye bestemmelser som gravlegger hele striden.

– Jeg har ingen egne følelser i disse spørsmålene, knyttet til ATB-saken og ferieuttak. Jeg gjør det som jeg mener er rett og som Politidirektoratet mener at vi skal gjøre. Nå ligger saken hos Sivilombudet. Jeg avventer med stor interesse hva Sivilombudet kommer fram til. Dersom de kommer fram til at vår praksis ikke er riktig, skal jeg være den første til å endre på det, sier politimester Hans Vik i et intervju med Politiforum.

– Så dersom Sivilombudet kommer med kritikk og slår fast at den nåværende praksisen ikke er hjemlet, så vil dere korrigere?

– Selvfølgelig. Helt uten tvil, svarer Vik.

– Siden februar i fjor har dere holdt dere til føringer i et brev fra POD?

– Det er rett.

– Men dere begynte jo med praksisen før den tid, gjorde dere ikke det?

– Jeg har ikke akkurat datoene for det. Men mitt poeng, fra mitt perspektiv, er jeg opptatt av å gjøre det som er rett. I betydningen av å ikke gjøre noen feil. Vår oppfatning er at det er den nåværende praksisen som er rett. Det er ikke noe verre enn det. Men så får vi se hva Sivilombudet kommer fram til, sier politimesteren i Sør-Vest politidistrikt.

Forsinket avgjørelse

Det er et av verneombudene ved Felles enhet for operativ tjeneste (FOT) i politidistriktet som har klaget feriepraksisen inn for Sivilombudet. Klager og mange ansatte i distriktet mener at praksisen, som ble tatt i bruk i distriktet for rundt tre år siden, fører til at ansatte i turnus ofte blir skyldige arbeidsgiver timer dersom de avvikler ferie. 

Årsaken er at ansatte i turnus overføres til ordinære dagvakter i de ukene de avvikler ferie. De timene de får i underskudd i arbeidsplanen som en følge av dette er timer de senere blir satt opp på ekstravakter for å jobbe inn igjen, noe som fører til tap av fridager. 

Dette mener klager er en praksis som ikke er hjemlet i ferieloven eller gjeldende avtaleverk, herunder ATB-bestemmelsene.

GRANSKER SØR-VEST: Sivilombud Hanne Harlem.

Politidistriktet har på sin side svart at nåværende praksis er mer rettferdig og fører til likere behandling av ansatte og at dette er innenfor arbeidsgivers styringsrett. Sør-Vest har også vist til at Politidirektoratet i et brev 8. februar i fjor har slått fast at det er denne praksisen de ønsker skal brukes ved ferieuttak.

Sivilombudet har tidligere varslet at en uttalelse i saken kunne ventes i løpet av november. På grunn av stadig nye tilsvarsrunder mellom politidistriktet og klager, som ble avsluttet først i begynnelsen av desember, vil det neppe komme en uttalelse fra Sivilombudet før tidligst et stykke ut i januar.

Sukker tungt

Striden rundt praktiseringen av arbeidstidsbestemmelsene har skapt mye uro i Sør-Vest politidistrikt. I tillegg har det vært mange varslingssaker, gjentagende uro rundt lav bemanning, ressurskrise og mange konflikter mellom ansatte og ledelsen i distriktet.

– Hvordan oppleves det å styre et politidistrikt med mye uro og som er på landstoppen i antall varslinger?

– Jeg vil ikke snakke om konkrete saker. Men det jeg kan si generelt, er at jeg tar dette til meg. Antall varslinger kan jo tolkes i to retninger, det kan bety at det er mye å varsle om, i så fall er det jo et problem, men det kan jo også bety at det er takhøyde for å varsle. Da er det jo gjerne ikke så problematisk, svarer politimester Hans Vik. 

– Det er jo mye uro og blant annet strid om fortolkningen av arbeidstidsbestemmelsen og ferieuttak, som nå ligger som sak hos Sivilombudet. Men det er mange saker parallelt her?

– Min gjennomgående holdning til varslinger og klager, og det sa jeg tidligere om selve klageordningen: Det er en gullgruve, fordi der er det mye å hente av læring og tips. Men det er i gullgruver som i alle andre gruver, at det er litt gull og en del slagg. Poenget er å skille gullet og slagget. Det med varslinger og klager, som kommer stadig vekk i hele samfunnet om ting som bør endres, må man benytte anledningen til å finne ut av det og gjøre endringer dersom vi gjør ting feil, svarer politimesteren og sukker tungt før han fortsetter:

– Det viktigste for meg er at vi gjør ting ordentlig og rett og gjør ting vi kan stå for. Det er i grunnen det som er poenget mitt.

Håper på ATB-forhandlinger

Politiforum fikk snakke med politimesteren da han stilte opp for å kommentere saken knyttet til en politibetjent i distriktet som ble spyttet i ansiktet og utsatt for hepatitt C-smitte. I etterkant ble politibetjenten nektet voldsoffererstatning, fordi spytting var noe han måtte finne seg i som politimann. 

Under dette intervjuet sa politimester Hans Vik ja til å også besvare andre spørsmål som Politiforum hadde, herunder knyttet til en større arbeidsmiljøundersøkelse som Politidirektoratet iverksatte i Sør-Vest tidligere i år etter at det var fremsatt fem anonyme varsler om påstått kritikkverdige forhold i Sør-Vest.

– Du har også fått et varsel mot deg personlig, varsel nummer tre av de fem sakene som lå til grunn for at POD iverksatte en egen arbeidsmiljøundersøkelse ved FOT hos dere. Der ble du kritisert for å ikke ta varslingssaker alvorlig og for å ikke følge de tilfredsstillende opp. Hvordan opplever du å bli varslet på personlig av dine egne medarbeidere?

– Jeg tar varsler på alvor. Jeg er opptatt av at de skal behandles ordentlig og skikkelig. Og så får vi følge opp konklusjonene. Det er ikke riktig å si mer om det nå. Det var egentlig et annet tema vi skulle snakke om i dag, svarer Vik.

– Men vi har ønsket å snakke med deg ganske lenge om disse sakene?

– Jeg vet det. Jeg er ikke motvillig til å snakke med Politiforum, men akkurat de sakene får vi heller komme tilbake til når feriespørsmålet er mer avklart, Sivilombudet har avklart og ATB-forhandlingene er ferdige. Da kan det jo hende at kortene blir delt ut litt på nytt og at det blir gjort noen endringer der. Og da er forhåpentligvis arbeidet med arbeidsmiljøundersøkelsen ved FOT kommet mye lenger. Da blir det lettere for meg å kommentere disse spørsmålene, sier Vik.

VENTER PÅ INFORMASJON: Ansatte og mange leder i Sør-Vest politidistrikt venter fortsatt på informasjon om resultatene av en ekstraordinær arbeidsmiljøundersøkelse ved Felles enhet for operativ tjeneste (FOT). Undersøkelsen var klar i august. Bildet viser politihuset i Stavanger, der Sør-Vest politidistrikt ledes fra.

– Det vet jeg ikke

Gjennom flere artikler har Politiforum fortalt at den store arbeidsmiljøundersøkelsen i Sør-Vest er blitt sterkt sensurert, også overfor medlemmer av arbeidsmiljøutvalget i politidistriktet. Først de siste to-tre ukene har flere fått se en usensurert versjon av dokumentet, som er utarbeidet av det eksterne firmaet Avonova Census.

De ansatte og de fleste ledere i distriktet har fortsatt ikke fått informasjon om funnene som er gjort i arbeidsmiljøundersøkelsen, selv om denne var ferdig allerede i august i år.

– Når har dere tenkt å informere internt om funnene i arbeidsmiljøundersøkelsen ved FOT? Der er det mange som går og venter på informasjon om hva den undersøkelsen egentlig viser?

– Det er en del av jobben med selve undersøkelsen. Det kan jeg ikke svare på. Fordi det vet jeg ikke.

– Er det delegert til den arbeidsgruppen som er nedsatt?

– Absolutt. 

– Så det er den som også skal stå for det løpende arbeidet på vegne av arbeidsgiver?

— Svaret mitt er at det er en prosess knyttet til oppfølging av den arbeidsmiljøundersøkelsen. Den prosessen pågår. Utover det vil jeg ikke si noe mer om det nå, svarer politimester Hans Vik.

TIPS POLITIFORUM: Vet du noe om denne saken eller ønsker å fortelle oss om noe annet du vil vi skal skrive om? Ta kontakt med Politiforums journalist på e-post kjetil@pf.no eller tlf. 4177 5050, gjerne via den krypterte meldingstjenesten Signal.

Powered by Labrador CMS