Kripos-ansatte bisto i aksjon i Ukraina: Pågrep flere i kriminelt nettverk

Flere representanter fra Nasjonalt Cyberkrimsenter (NC3) var til stede under en planlagt aksjon mot en kriminell gruppe i Ukraina. Gruppen skal ha stått bak angrepet mot Hydro i 2019.

Kripos-ansatte bidro i en politiaksjon i Ukraina forrige uke.
Publisert Sist oppdatert

Det skriver Kripos selv i en pressemelding.

Etterforskningen har avdekket at den kriminelle gruppen også står bak en rekke andre internasjonale angrep, og totalt er minst 1800 virksomheter i 71 land blitt angrepet av denne gruppen.

– Etterforskningen har pågått i lang tid, men den har gitt bemerkelsesverdig gode resultater. Da vi startet i 2019 var det mange som mente det var umulig å løse slike saker. Denne etterforskningen har tydelig vist det motsatte, sier politiadvokat Knut Jostein Sætnan ved Kripos.

Flere personer ble pågrepet i aksjonen, og mer enn 100 digitale enheter ble beslaglagt.

Nært samarbeid

Kripos har samarbeidet med både franske, britiske og ukrainske politimyndigheter i forbindelse med aksjonen, i tillegg til samarbeid med både amerikanske, nederlandske, sveitsiske og tyske politimyndigheter. Også Europol har vært involvert.

Kripos deltok i en politiaksjon i Ukraina.

«I 2021 ble det aksjonert mot nettverket i Ukraina for første gang, og på bakgrunn av materialet som ble tatt i beslag da, ble flere personer i nettverket identifisert. I etterkant har Kripos oversatt og oversendt mer enn 1000 sider med etterforskningsdokumenter til Ukraina, for videre arbeid der», skriver Kripos i pressemeldingen.

– Det er all grunn til å skryte av ukrainsk politi og påtalemyndighet, der landet står i en ekstremt krevende situasjon der de må forsvare seg mot angrep fra en fremmed makt, samtidig som de har klart å etterforske denne saken videre. Uten den omfattende innsatsen Ukraina har gjort, hadde ikke dette vært mulig, sier Sætnan.

Sendte personell til Ukraina

Kripos har hatt etterforskere, teknikere, påtale, og annet personell i Ukraina for å bistå i aksjonen og etterforskningen. Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) har en verdifull kompetanse som er høyt verdsatt av våre samarbeidspartnere, skriver Kripos i pressemeldingen.

– Dette har vært en krevende og lærerik etterforskning, som fortsatt ikke er over. Metodene og kunnskapen som blir utviklet i en slik prosess, kommer hele politiet til gode i det lange løp. Samtidig er det viktig at cyberkriminelle straffeforfølges for de enorme skadene de utøver på virksomheter verden over. Dette er en type kriminalitet som ikke forholder seg til landegrenser, og derfor er internasjonalt samarbeid helt essensielt for å stoppe de som står bak, sier Sætnan.

Powered by Labrador CMS