KRIGEN I UKRAINA

PST: Derfor er etterretningstrusselen høyere nå

Alle personer og virksomheter med informasjon eller innflytelse av verdi for Russland, må regne med å være mer utsatt enn før for russiske etterretningsaktiviteter.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver PST i en pressemelding.

«PST vurderer etterretningstrusselen fra Russland i Norge som økt», innledes pressemeldingen.

Under en pressekonferanse tidligere i dag, pekte justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) på at PST har varslet om økt etterretningsvirksomhet fra Russland i Norge.

I en pressemelding peker PST på to at to viktige premisser for vurderingen av hva Russland har å vinne og tape på ulike etterretningsaktiviteter i Norge.

«Krigen i Ukraina endrer begge disse premissene. Trusselen er dermed en annen nå på flere områder enn den var da PST la frem Nasjonal trusselvurdering tidligere i år», skriver PST.

Forhøyet trussel på flere områder

De peker på flere områder hvor de ser en forhøyet trussel:

  • Sanksjonspolitikk, hvor Russland har mye å vinne på å samle informasjon på ulovlig vis.
  • Norges medlemsskap i FNs sikkerhetsråd kan gjøre myndighetene til en kilde til verdifull etterretningsinformasjon.
  • Våpeneksporten fra Norge til Ukraina.
  • Norges evne til å styrke eller svekke Russland gjennom kjøp og salg av olje og gass, øker etterretningstrusselen.

I tillegg peker PST på Norges naboskap med Russland, og hvordan det gir oss en annen betydning enn de fleste allierte.

«Russiske etterretningstjenester har jobbet jevnt og systematisk i Norge i lang tid, og vi må anta at de hadde mye informasjon om Norges forsvar og beredskap allerede før krigen brøt ut. De har dermed et godt grunnlag for å oppdage og vurdere endringer i våre nasjonale og allierte kapasiteter i Russlands nærområder», skriver PST.

Kan bli vanligere med nettverksoperasjoner

PST peker videre på at Russland har en «betydelig kapasitet» til å gjennomføre nettverksoperasjoner, og at de allerede før krigen har vist seg villige til å bruke deler av denne kapasiteten mot Norge.

«Både nettverksoperasjoner og andre etterretningsmetoder kan bli vanligere og mer omfattende i Norge når Russland har mer å vinne og mindre å tape på å bruke dem», skriver PST.

«Alle personer og virksomheter med informasjon eller innflytelse av verdi for Russland må regne med å være mer utsatt enn før for russiske etterretningsaktiviteter», fortsetter de i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS