Politiets Sikkerhetstjenestes (PST) lokaler i Nydalen i Oslo.

PST: Etterretningstrussel fra Russland er redusert

PST mener at etterretningstrusselen fra Russland er betydelig redusert etter at Utenriksdepartementet sa at 15 russiske ambassadeansatte er uønsket i Norge.

Publisert

– Det er fortsatt en betydelig etterretningstrussel, men tiltaket regjeringen har gjort gjør at Russland mister av viktig del av tiltaket de har hatt i Norge, sier leder for avdelingen for kontraetterretning i PST, Inger Haugland.

– Etterretningstrusselen er ikke borte, men er redusert. Russisk etterretning vil fortsatt operere i Norge fordi Norge er viktig for Russland. De vil jobbe gjennom tilreisende etterretningsoffiserer uten offisielt dekke, gjennom illegalister, gjennom bruk av sivile fartøy og gjennom cyberangrep, sier Haugland.

Torsdag sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at 15 ansatte ved den russiske ambassaden i Norge var uønsket her i landet.

Bakgrunnen er at norske myndigheter mener de i realiteten er etterretningsoffiserer som har utgitt seg for å være diplomater.

Politioverbetjent i PST, Dag Røhjell, sier at det ikke er noen grunn til å stigmatisere russiske statsborgere i Norge på bakgrunn av hendelsen, men sier samtidig at de kommer til å kontakte flere russere i Norge for å få et mer komplett bilde av det de mener er en reell trussel.

Powered by Labrador CMS